Aznar Galíndez I av Aragón
-0839?
Greve.

>
       
   

Aznar Galíndez I av Aragón. Død omkring 839. Greve.
Gift .
Galindo Aznárez I av Aragón. Greve.
Død omkring 867.

Biografi - Biography

Greve.
Død omkring 839.

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «Aznar I Galíndez var en karolingisk offiser i "Marca Hispanica" (den politisk-militære grenseregionen til det frankiske riket på den iberiske halvøya) tidlig på 900-tallet. Han er stamfar til det regjerende Galíndez-dynastiet i grevskapet Aragón.

    De frankiske keiserlige annaler beretter at grevene Aeblus og Asinarius av keiser Ludvig den Fromme ble sendt til Pamplona i spissen for baskiske tropper i 824, åpenbart for å stabilisere autoriteten til det frankiske riket der. Begge ble overfalt av lokale fjellfolk, muligens ledet av Íñigo Arista, og tatt til fange. Mens Aeblus ble sendt som fange til emiren i Córdoba, ble Asinarius, på grunn av sitt slektskap til baskerne, sendt tilbake til keiserens hoff.

    Asinarius, som var i slekt med eller til og med stammet fra baskerne, var etter all sannsynlighet identisk med greven av Aragon, Aznar I Galíndez (Asnari Galindones), som omtales i "Codex de Roda". Åpenbart hadde han, som tilhenger av karolingerne, utøvd funksjonen som greve i Río Aragón-dalen med hovedstaden Jaca. Dette grevskapet var det vestligste administrative distriktet i det frankiske rikets "Marca Hispanica", som i vest grenset direkte mot regionen omkring Pamplona, kontrollert av de uavhengige baskerne, og som alltid var i stand til å motsette seg kravet om å bli hersket over de frankiske kongene. Ved et uspesifisert tidspunkt ble Aznar fordrevet fra Aragón av svigersønnen, García Galíndez "den Onde", hans sønn Centulio ble samtidig myrdet.
    "Codex de Roda" beretter videre at Aznar vendte tilbake til det frankiske kongedømmet etter dette svek og ble installert litt senere som greve i Cerdanya og Urgell. Imidlertid er troverdigheten til denne uttalelsen trukket i tvil. For det første fordi den beretter at det var kong Karl den Store, som Aznar skal ha kommet tilbake til, noe som ikke kan være riktig av kronologiske grunner. For det andre fordi greve Sunifred I styrte grevskapene Cerdanya og Urgell mellom årene 820 og 840.

    Det er ukjent når Aznar Galíndez døde. Noen ganger blir han identifisert som identisk med den Aznar som var greve av Gascogne og som døde en grufull død i 836 i opprøret mot underkongen Pippin I av Aquitaine. Et utkunne satt opp av ham ca. 835 fra klosteret i Pessan viser imidlertid at han var sønn til en Sancho.

    I følge "Codex de Roda" var hans hustru datter til kong García Íñiguez av Pamplona († 882), noe som av kronologiske grunner igjen må være feil.. Trolig ble han forvekslet med sitt barnebarn med samme navn.

    Hans barn var:
Centulio Aznárez (myrdet av svogeren).
Galindo I. Aznárez, greve av Aragón.
Matrona Aznarez, gift med García Galíndez "den Onde".
Ailo Aznarez.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26