Ekkehard I av Meißen
0960?-1002
Markgreve.

>
       
f
Günther av Merseburg. Født omkring 949. Død 13.07.982 i Crotone, Kalabrien. Markgreve.
 

Ekkehard I av Meißen. Født omkring 960. Død 30.04.1002 i Pöhlde. Markgreve.
Gift Suanehild av Sachsen. Markgrevinne.
Født mellom 945 og 955.
Død 26.11.1014.
Mathilde av Meißen. Død 28.04.1014.
Grevinne.

Biografi - Biography

Markgreve.
Født omkring 960.
Død 30.04.1002 i Pöhlde.

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «Ekkehard I (* ca. 960 - † 30.04.1002 i Pfalz Pöhlde) fra den adelige Ekkehard- slekten var markgreve av Meißen og hertug av Lothringen fra 985.
    Han var sønn til greve Gunther av Merseburg (* 985).

    Han ble i 985 av Theophanu, regent og mor til kong Otto III. utnevnt til markgreve av Meißen etter at hertug Boleslav II av Böhmen måtte oppgi besettelsen av Meißen slott i 984.»

    "
De eldste myntene til markgrevene av Meißen. Denarii, preget under Ekkehard I (985 - 1002). Første mynt i Meißen, et kors i i myntbildet og ordene EKKIHART og MISNI. (Wikipedia).

  «I 990 ble han tatt til fange på en forhandlingsreise for å få til fred mellom Polen og Böhmen, men ble snart løslatt igjen gjennom Boleslaws mekling.
    I de påfølgende årene inngikk Ekkehard en nær allianse med den polske hertugen Boleslaw I og ble utnevnt til hertug av Lothringen.

    Ekkehard var blant de innflytelsesrike mennene rundt keiser Otto III. og ble en uunnværlig militær leder på de italienske felttog. "Ekkehardineren", som Thietmar av Merseburg kalte "imperiets pryd" i sin kronikk, var godt klar over sin makt og sitt opphav.

    Etter at Otto III døde i januar 1002 på Paterno-slottet nord for Roma, deltok han inn i kampen om kronen ved valget av en konge i 1002. Dette var mulig fordi Otto forble barnløs og arven ikke var regulert. Men i tillegg til Ekkehard var Henrik av Bayern og Hermann av Schwaben to andre seriøse søkere til den tyske kongekronen.
    Spesielt Henrik forsøkte å få til en rask avgjørelse: Da gravfølget med Ottos kropp – begravelsen skulle finne sted i den keiserlige katedralen i Aachen – krysset Alpene, stoppet Henrik gravfølget i Bayern og tok de keiserlige insigniene i sin besittelse.
    Imidlertid uteble den ønskede suksessen i utgangspunktet. Med unntak av Augsburg-biskopen Siegfried, som også var fyrste-biskop av Augsburg, unngikk alle andre fyrster å ta parti umiddelbart.
    Det første møtet med fyrstene i Frohse ga heller ikke noe resultat, selv om markgreve Ekkehard i mellomtiden hadde forsøkt å vinne de saksiske fyrstene for sin kandidatur til tronen. Det var først ved valget i Werla Pfalz at avgjørelsen ble tatt til fordel for Henrik.
    Åpenbart ga imidlertid ikke Ekkehard opp sine krav, han dro til den vestlige delen av imperiet, hvor han håpet å finne nye allierte.

    30.04.1002 ble Ekkehard overfalt i Pfalz Pöhlde i Harz av Siegfried og Bernhard av Northeim, samt av Henrik og Udo av Katlenburg av personlige og politiske grunner, spiddet med en lanse, halshugget og liket kastet.»

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Ekkehard ble opprinnelig gravlagt på familiens slott i Kleinjena nær Naumburg, men hans levninger ble overført til benediktinerklosteret Saint George i Naumburg i 1028.

    Han ble husket av biskop Thietmar av Merseburg som
  "decus regni, solatium patriae, comes suis, terror inimicis et per omnia perfectissimus"
  "rikets herlighet, vårt lands trøst, vår egen følgesvenn,
    fryktet av våre fiender, og den mest fullkomne av alt".

    Det ble strid om Meißen etter hans død.
    Hertug Boleslaw I den Modige av Polen, som hadde støttet Ekkehards krav på tronen, gjorde krav på Meißen som slektning ved ekteskap.
    Henrik, nå konge, tildelte Boleslaw "Mark Lausitz" (som hadde vært knyttet til Meißen), mens selve Meißen ble tildelt Gunzelin, Ekkehards yngre bror.

    Ekkehard etterlot seg sin hustru Suanehild, datter til Hermann Billung, hertug av Sachsen. Hun døde 26.11.1014, etter å ha gitt ham syv barn.
    Han var hennes andre ektemann, hun var når de giftet seg enke etter Thietmar, markgreve av Meißen.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26