Chrodtrud av Hesbaye
-0725?

>
       
   

Chrodtrud av Hesbaye. Død omkring 725.
Gift Karl Martell av Franken. Maior domus (Rikshovmester).
Født omkring 688.
Død 22.10.741 i Kirsey ved Oise.
Pipin III den Yngre av Franken. Rikshovmester, konge.
Født 714.
Død 24.09.768 ved Paris.

Biografi - Biography

Død omkring 725.

    Fra engelsk og tysk Wikipedia (oversatt):
  «Chrodtrud (Chrodtrudis) (eller Crotude, Chrodtrud, Rotrude eller Ruadtrud) († ca. 725) var Karl Martel's første hustru. Hun var mor til Pipin III den Lille, konge av Franken, og derfor farmor til Karl den Store. Chrodtrud antas å være datter til Lambert, greve av Hesbaye, selv om dette ikke er uten kontrovers, noe som diskuteres nedenfor. Hun blir også referert til som Chrodtrud av Treves.

    Chrotrud nevnes ikke som hustru til Karl Martell i noen samtidskilde, bedømning kan bare gjøres indirekte. "Annales mosellani" nevner en Chrotrud som døde i 725 (725: Chrotrud MORTUA), og ved den tiden kan denne notis om en kvinne bare bety at hun var en dronning eller hustru til en av de fremste i imperiet. Det faktum at Karl Martell på den ene siden hadde med seg hertuginnen Svanahilde fra Bayern samme år og deretter giftet seg, ga allerede på 1600-tallet antagelsen om at Chrodtrud var hans hustru (Adrien de Valois 1638 og Jean Mabillon 1703). På den annen side var det faktum at navnet Rotrud dukker opp flere ganger blant Karl Martells etterkommerne (en datter hver til Karl den Store, Tassilos III av Bayern, Ludvig den Fromme, Lothar I, Karl den Skallede og Karl den Enfoldige) ytterligere indikasjon på ekteskapet.
    Til slutt gir en liste i "Reichenau-Verbrüderungsbuch" (et manustript fra 820-årene) sikkerhet: Navnene til åtte avdøde menn (Karolus "maior domus", Pippin rex, Karlomannus "maior domus", Karolus imperator, Karlomannus, Karolus rex, Pippinus rex, Bernardus rex) f;lges av ni kvinner (Ruadtraud, Ruadheid, Suanahil regina, Berhta regina, Hiltikart regina, Fastrat regina, Liutkart regina, Ruadheid [regina], Hirminkar regina), og det er ikke vanskelig å avgjøre, om gruppene setter i to kolonner ved siden av hverandre, at navnene tilhører i samme rekkefølge karolingerne på den ene siden og karolingiske hustruer på den andre, spesielt hvis man vurderer kvalifikasjonen "regina" (dronning), selv om den ikke gjelder Svanahild regina, Karl Martells hustru fra 725. Til slutt kan Karolus "major domus" som første mann på listen og hans hustru Svanahild som tredje hustru bare bety at den første, Ruadtrud, også skal tilskrives ham.

    Tradisjonelt var informasjonen om familiebakgrunnen til Chrodtrud basert på at Wido (Guy), greve av Hornbach og Lay Abbot av Fontenelle, var "propinquus" til Martel. Dette slektuttrykket, betyr vagt et nært slektskap til en kvinne: En bror, en kusine eller en kusine ved ekteskap. Wido var bror til Milo, biskop av Trier, og sønn til Saint Leudwinus, biskop av Trier.
    Christian Settipani gjør i sitt arbeid om forfedrene til Karl den Store, en analyse av arbeidet til Anton Halbedel, først utgitt i 1915, og gjentatt av historikerne Joseph Depoin, Maurice Chaume og Szabolcs de Vajay. I følge denne analysen innebærer ordet "propinquus" "bror", slik at Wido var Chrodtruds bror. Chrodtrud har derfor ofte blitt identifisert som datter til Saint Leudwinus.
    Imidlertid vender Settipanis tilbake til dette problemet i et appendiks til "Forfedrene til Karl den Store", og gjenspeiler tankene til middelalderhistorieprofessoren Richard Gerberding, som mente at Chrodtruds bakgrunn var knyttet direkte til Robertianerne. Han bemerket at Karl Martel hadde tre hustruer, og at Wido kan være en pårørende til de to andre.
    Settipani konkluderer med at Chrodtrud var datter til Lambert, greve av Hesbaye, og derfor søster til Robert I, hertug av Neustria. Dertil ble Chrodtruds søster kalt Landrada og var gift med Sigramnus, greve av Hesbaye. Landrada og Sigramnus var foreldre til Saint Chrodegang, biskop av Metz. Merk at Chrodtrud og Karl også hadde en datter som ble kalt Landrade, og som ofte feilaktig blir identifisert som hustru til Sigramnus.

    Chrodtrud og Charles hadde fem barn:
Karlmann, "Maior domus" (rikshovmester)
Pepin III den Yngre (* 714 - † 768), konge av Franken,
                                 gift med Bertrada av Laon (* ca. 728 - † 783). og far til Karl den Store.
Hiltrude († 754), hertuginne konsort, gift med Odilo, hertug av Bayern.
Landrade.av Hesbaye (kanskje), gift med Sigrand, greve av Hesbania.
Auda av Frankrike (kanskje), gift med Teoderik IV, greve av Autun og Toulouse.

    Etter Chrodtruds død i 724 giftet Karl seg med Swanachild og fikk sønnen Grifo.

    Karl hadde også en elskerinne, Ruodhaid, som han hadde mange barn med. » 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26