García Jiménez av Pamplona
-(0885..)
Medregent.

>
       
f
Jimeno av Pamplona.
 

García Jiménez av Pamplona. Død etter 885. Medregent.
Gift .
Sancha Garcés av Pamplona. Grevinne.

Biografi - Biography

Medregent.
Død etter 885.

Levde 850.
    "

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «Lite er kjent om García Jiménez, bortsett fra at han må ha levd på midten av 800-tallet. Han er bare kjent fra Codex de Roda, skrevet på 900-tallet, der den genealogiske bakgrunnen til de tidlige kongene i Navarra er beskrevet. I den tilskrives han blant annet en bror ved navn Enneco Scemenonis. Om man identifiserer dette med stamfaren til dynastiet Íñiguez og den første kongen av Pamplona, Íñigo Arista, vil dynastiene representere fetterlinjer av en og samme familie. »

    "
García Jiménez portrettert som den første kongen av Navarra og Aragón (Garcias ximinis primus Rex Nauarre et Aragoie) og forfader til det Navarra regjerende dynastiet. Miniatyr fra 1300-tallet (Wikipedia).

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «García Jiménez var under- eller medkonge i en del av Pamplona mot slutten av 800- tallet.

    Jiménez-dynastiet, som senere skulle styre kongeriket Navarra, hadde opprinnelig et territorium innenfor Pamplona skilt fra det som ble holdt av etterkommerne til Iñigo Arista (Jiménez?). García antas å ha etterfulgt sin far i denne rollen, enten samtidig med kong García Íñiguez eller med hans sønn, kong Fortún Garcés, og kalles "konge" av Códice de Roda, som "en annen del av riket" Pamplona.

    Ingen dokumentasjon viser at García Jiménez spilte noen rolle i det større rikets styre. Imidlertid har han blitt tildelt en slik rolle. I 860 ble Fortún Garcés sønn og kong García Íñiguez' arving fengslet i Córdoba og holdt der i 20 år. Den tradisjonelle dødsdatoen for García Íñiguez i 870 skulle ha betydd at det var et de facto 10-årig interregnum før Fortún kom tilbake til kongeriket. Det har blitt antydet at García Jiménez ble kalt 'konge' på grunn av sin tjeneste som regent i denne perioden, og at dette varte til han i 882 ble drept på Aybar i strid mot emiren av Córdoba. Derfor blir han noen ganger kalt García II. Imidlertid ville en alternativ rekonstruksjon gjøre taperen i 882 identisk med García Íñiguez selv, og dermed gjøre det mulig at García Jiménez overlevde til etter sønnens retur, i hvilket tilfelle det ikke var noe interregnum. Det er også flere referanser til at en Sancho (antagelig sønn til García Íñiguez og en yngre bror til fangen Fortún) var herre over Pamplona eller 'konge' på 860- og 870-tallet.

    "Códice de Roda" viser García Jiménez skal ha vært gift to ganger, først med Oneca, "opprøreren av Sangüesa" som han hadde to barn med:
    Íñigo. Han ble kalt 'konge' i "Códice de Roda" når det ble informert om ekteskapet til et av barnebarna til Fortún Garcés av Pamplona, men intet om at han var sønn til García Jiménez. Han ettefulgte muligens sin far i "sub-riket", alternativt ble tittelen brukt som en hederstittel.
    Sancha som var 1. gang gift med Íñigo Fortúnez, sønn til kong Fortún Garcés av Pamplona, og 2. gang med Galindo Aznárez II, greve av Aragon.

    García Jiménez giftet seg 2. gang med Dadildis de Pallars, søster til greve Raymond I av Pallars og Ribagorza, og de fikk to sønner:
    Sancho I, senere ene-konge av Pamplona.
    Jimeno, veileder til nevøen García Sánchez og regent til sin død 29.05.931.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26