Frederuna av Sachsen
0887?-0917
Dronning.

>
       
f
Theoderik av Ringelheim(?). Født mellom 858 og 867. Død etter 929. Greve.
m
Gisela av Lothringen. Grevinne.

Frederuna av Sachsen. Født omkring 887. Død 10.02.917. Dronning.
Gift 907 Karl III den Enfoldige av Vest-Franken. Konge.
Født 17.09.879.
Død 07.10.929.
Ermentrude av Vest-Franken. Grevinne.
Født omkring 908.

Biografi - Biography

Født omkring 887.
Død 10.02.917.
Dronning.

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «Frederuna (fransk Frédérune) (* ca 887 - † 10.02.917 i Lothringen), også kalt Fréderonne og Frérone, var en vestfrankisk dronning og Karl III's første hustru.
    Hvem Frederunas forfedre var er fortsatt usikkert. Muligens kom hun fra det saksiske huset Immedinger og var datter til greve Theoderik (Dietrich) av Ringelheim og hans hustru Reginlind (Rhingildim). Dette ville ha gjort henne til en søster til St. Mathilde, som var gift med kong Henrik I av Øst-Franken. En annen teori om Frederunas opprinnelse er at hun kom fra Lothringen-adelen. Det som er sikkert er at hun var søster til Bovos II (fransk Beuve II), biskopen av Châlons, og slektning til St. Mathilde.

    I april 907 giftet Frederuna seg, sannsynligvis i Laon i en alder av 20 år, med den vestfrankiske kong Karl III. I dette ekteskapet var det seks døtre, men ingen mannlig arving til tronen. Siden hun forsvant fra det offentlige liv, antyder noen kilder at den strengt religiøse og fromme Frederuna ble avvist av kongen. Dette støttes imidlertid ikke av noe overlevert dokument.

    I likhet med sine forgjengere ble kongeparet konfrontert med invasjonen av vikinger. I juli 911, Karl III sluttet derfor Karl traktaten i Saint-Clair-sur-Epte med lederen for normannerne, Rollo, og ga ham grevskapet Rouen i len. For å konsolidere kontrakten gjennom familiebånd ga han ham også sin datter, Gillam, som hans hustru.
    Fra annen innførsel i Wikipedia angående Rollo:
      "Ifølge Dudo ble Rollo gift med en datter av kong Karl den enfoldige, som het Gisla.
        Det er trolig oppdiktet sammen med fortellingen om at
         han samtidig med å få lenet også lot seg døpe."
    Noen eldre publikasjoner angir at dette var Frederunas fjerde datter Gisela, men denne informasjonen er ikke spesielt troverdig på grunn av brudens ekstremt unge alder. Muligens er det en forveksling med Gisela, datteren til den frankiske kongen Lothar II av Lotharingia, som giftet seg med vikingen Gottfried von Friesland. Andre publikasjoner angir at Gillam var en uekte datter til Karl III med hans elskerinne Alaïs.
    Frederuna døde 10.02.917 og fikk sitt siste hvilested i basilikaen Saint-Remi i Reims. Siden det var nødvendig å sikre tronfølgen med en mannlig arving, giftet Karl III seg to år senere med den engelske prinsessen Eadgifu.

    Fra det 10-årige ekteskapet til Frederunas og Karls var det seks døtre som alle ble født mellom 908 og 916.
Ermentrude, muligens gift med Gottfried, greve Palatine av Lothringen, og greve i Jülichgau
Frederuna
Adelheid, muligens gift mellom 920 og 924 Raoul I, greve av Gouy
Gisela (Gisla), muligens gift i 912 med den normanniske lederen Rollo.
Rotrud
Hildegard » 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26