Isaac Komnenos Vatatzes
-1196
Sebastokrator.

>
ff
Theodore Vatatzes. Død før 1166. Sebastohypertatos.
fm
Eudokia Komnene. Født omkring 1116. Død før 1150. Prinsesse.
   
f
Alexios Vatatzes. Født omkring 1140. Død etter 1166. Adelsmann.
m
Maria Pegonitissa.

Isaac Komnenos Vatatzes. Død 1196. Sebastokrator.
Gift Anna Komnene Angelina. Keiserinne.
Født 1176.
Død 1212.
Theodora Angolina av Bysants. Hertuginne.
Født omkring 1190.
Død 23.06.1246.

Biografi - Biography

Sebastokrator.
Død 1196.

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  ĞIsaac Komnenos Vatatzes (død 1196) var en bysantinsk aristokrat og militær kommandant, som var svigersønn til keiser Alexios III Angelos og fikk rang som sebastokrator.
    Han var den yngste sønnen til Alexios Vatatzes, en sønn til general Theodore Vatatzes og den purpurfødte prinsessen Eudokia Komnene, datter til keiser Johannes II Komnenos (r. 1118-1143), og Maria Pegonitissa. Paret giftet seg omkring 1158, på initiativ av keiser Manuel I Komnenos.

    I 1190 deltok Isak i en felttog mot et Vlach-bulgarsk opprør av Asen og Peter i området ved Balkanfjellene. Sammen med Manuel Kamytzes kommanderte han den keiserlige hærens fortropp, mens keiser Isaac II Angelos (r. 1185-1195, 1203-1204) og broren Alexios (den fremtidige Alexios III Angelos, r. 1195-1203) befalte hoveddelen og sebastokratoren Johannes Doukas hadde kommandoen over den bakre delen. Under tilbaketrekningen gjennom et smalt pass, lot bulgarerne fortroppen passere og overfalt resten av hæren, som fikk panikk og flyktet.

    Omtrent samtidig giftet han seg med Anna Komnene Angelina, den andre datteren til Alexios Angelos. Da Alexios styrtet sin bror i 1195 og ble keiser, fulgte Isak, som svigersønn, ham under kroningstoget. Det var sannsynligvis på dette tidspunkt han ble forfremmet til rang av sebastokrator, noe som var passende for hans familiære forhold til den nye keiseren.

    Sommeren 1195 angrep de bulgarske opprørerne regionen rundt Serres, og fanget den lokale bysantinske sjefen, Alexios Aspietes. Isak ble betrodd å lede felttoget mot dem. I følge den samtidige tjenestemannen og historikeren, Niketas Choniates nølte opprørende først med å konfrontere Isaks hær, og trakk seg tilbake for å plyndre Strymon-elvdalen. Isak skyndte seg å møte dem, men gjorde det forhastet, slik at hans menn og hester var utmattede; Isak selv ble fanget i bakhold av en Cuman-soldat, og hæren hans ble slått og vendte tilbake til Serres. Isaac ble ført fram for Asen, og ført til den bulgarske hovedstaden Tarnovo, hvor han ble fengslet.
    I følge en historie fortalt av Choniates, spilte Isaac en rolle i det etterfølgende drapet på Asen av den missfornøyde bulgarske boyaren Ivanko: Isaac skulle ha lovet Ivanko sin datter Theodoras, hånd i bytte. Imidlertid døde Isaac, fortsatt fengslet, våren 1196, før Asens ble drept.

    Isak og Anna Komnene Angelina var foreldre til Theodora Angelina.
    Til tross for at hun bare var et barn, ble Theodora forlovet med Ivanko, som gikk inn i keiserlig tjeneste, for å konsolidere sin troskap, selv om Choniates rapporterer at Ivanko ettertraktet Anna i stedet. På grunn av hennes unge alder ble ekteskapet, om det noen gang fant sted, aldri fullbyrdet;
    Theodora ble værende i Konstantinopel, mens Ivanko reiste seg i opprør i 1199, men ble fanget og fengslet ved en list. I 1203 giftet Theodora seg med Leopold VI, hertug av Østerrike.

    Etter Isaks død giftet hans hustru seg igjen, i 1199/1200, med Theodore Laskaris, den fremtidige grunnleggeren av Imperiet i Nikea (r. 1204-1222).- 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26