Bozena av Böhmen
-(1052..)
Hertuginne.

>
       
   

Bozena av Böhmen. Død etter 1052. Hertuginne.
Gift Oldrich av Böhmen. Hertug.
Født omkring 975.
Død 09.11.1034.
Bretislav I Fornyeren av Böhmen. Hertug.
Født omkring 1002.
Død 10.01.1055.

Biografi - Biography

Hertuginne.
Død etter 1052.

Levde 990.
    Bozena oppgis å være en «artig» bondepike.

    Hun skal ha vært datter til Kresina, en valdykisk bonde. 1

    "
Møte mellom Oldrich og Božena (monumentalt maleri av František Ženíšek). (Wikipedia).

    Fra tysk Wikikpedia (oversatt):
  «Božena av Böhmen († ca. 1052) var bondedatter og den andre hustruen til den böhmenske hertugen Oldrich.

    Božena, en kvinne av bondeherkomst. ble kjent gjennom en legende nedtegnet av den böhmske kronikøren Cosmas i Praha i hans historiske arbeid, "Chronica Boemorum":
    Det første ekteskapet til den unge Oldrich hadde så langt vært barnløst. Mens han var på jakt møtte han, bondedatteren Božena mens hun vasket tøy. Han avbrøt jakten og returnerte til Praha med Božena, hvor hun omkring 1005. fødte deres illegitime sønn og senere arving, Bretislaus,
    Det legendariske og romantiske møtet mellom de to fant veien til kulturhistorie og ble et populært motiv i litterære, kunstneriske og musikalske verk.

    Hertug Oldrich giftet seg med Božena uten å ha avsluttet sitt første ekteskapet. Klasseforskjellen mellom de to var på grunn av deres herkomst betydelig. Deres sønn, som var en böhmisk hertug fra 1035, giftet seg senere med adelskvinnen Judith av Schweinfurt.»

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Božena var faktisk frelseren av det tsjekkiske Premysl-dynastiet. Oldrich hadde to brødre, men en av disse, Jaromír, hadde blitt kastrert av deres eldste bror, Boleslaus III. Boleslaus III selv ble fengslet i Polen, og hadde muligens bare en datter. Dermed var Oldrich den Premyslid som kunne få en sønn og arving. Hans første hustru antas å ikke ha født noen barn.
    Det henspilles til Boženas lave byrd i kronikken til Cosmas, som sier at Oldrich først møtte henne "ridende gjennom landsbyen". Den ikke-legitime fødselen til hennes sønn, Bretislaus, av en mor med lav byrd antas å ha gjort det nødvendig for sønnen Bretislaus å ty til bortføring da han senere ettertrakte å gifte seg med en edel brud (Judith of Schweinfurt). I alle fall ble hans mor ansett for å være en bondekvinne allerede av forfatteren til Dalimil-krøniken i begynnelsen av 1300-tallet.» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 156. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 82.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26