Herluin av Conteville
1001-1066
Visegreve.

>
       
   

Herluin av Conteville. Født 1001. Død 1066. Visegreve.
Gift omkring 1040 Herleva av Falaise. Visegrevinne.
Født omkring 1003 i Falaise.
Død omkring 1050 i Grestain.
Robert av Mortain. Greve, baron.
Født 1031.
Død 08.12.1090.

Biografi - Biography

Visegreve.
Født 1001.
Død 1066.

    Herluins herkomst er ukjent.
    Den middelalderske historieskriveren Wilhelm av Jumièges kaller ham «a certain honorable Knight», William av Malmsbury for «a man of moderate fortune».
    Han er muligens den «Herluin pagensis eques» som Orderic Vital taler om som den eneste som gikk frem og tok vare på Wilhelm Erobrerens legeme. Da alle Wilhelms følgesvenner forlot ham umiddelbart etter hans død 09.09.1087, brakte en kriger ved navn Herluin Wilhelms legeme gjennom grevskapet fra Rouen til Caen.

    Herluin sies å ha vært gift først med Fredegode som skal ha vært en av klosteret Grestains velgjørere. Dette kan stemme om klosteret ble stiftet før 1035-40.

    Hvordan Herluin kom i besittelse av Conteville, er dunkelt. Det er antatt at han fikk slottet som medgift for Arlette av hertug Robert I «le Diable» som døde i 1035. Han eide imidlertid et annet gods i nærheten som han kunne gi sin sønn Robert.

    På sine gamle dager synes han å være blitt munk i St. Maries kloster Grestain ved Honfleur, hvor han og Arlette ligger begravet. Han hadde stiftet klosteret ved tiden omkring 1050 eller tidligere hvis hellige menn skulle be for Herluins og Arlettes sjeler. Han synes å ha blitt meget gammel, og kan være død etter 1100. 1

    "
Grestain kloster i Normandie, gravstedet til Herluin av Conteville. (Wikipedia).

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «Herluin av Conteville († sannsynligvis i 1066) var en normannisk adelsmann, far til Odo av Bayeux og Robert av Mortain og stefar til Vilhelm Erobreren.
    Hans far var sannsynligvis Johann av Conteville.
    Herluin kalles fra 1059 visegreve av Conteville.

    Han var venn med og vasall til den normanniske hertugen Robert I av Normandie. Robert overtalte Herluin til å gifte seg med Herleva, som Robert tidligere hadde hatt et fredsekteskap med. De fikk to barn: Vilhelm, den senere hertugen av Normandie og konge av England, og Adelaide .

    Herluin giftet seg med Herleva mellom 1029 og 1035. Paret hadde mange barn, inkludert Odo av Bayeux, en av de mest innflytelsesrike rådgiverne til sin halvbror Vilhelm og senere den rikeste mannen i England.

    Herluin grunnla Grestain kloster etter 1050, hvor han også ble gravlagt og som ble gravsted for de fleste av hans etterkommere i de neste generasjonene.

    Han var gift 2. gang med med Fredesinde. De hadde barna:
Raoul († etter 1089), 1086 greve av Conteville.
Jean, nevnt i 1089.

    I tillegg hadde Herluin en annen datter, som trolig var fra det andre ekteskapet, og hvis fornavn ikke er kjent. Hun giftet seg med Guillaume, herre av La Ferté-Macé, nevnt i 1053.
    Senere er han tilskrevet en datter, Muriel, gift med Yon al Chapel.» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 1104. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 97.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26