Dietrich av Haldensleben
-0985
Greve, markgreve.

>
       
   

Dietrich av Haldensleben. Død 25.08.985. Greve, markgreve.
Gift .
Thietburga av Haldensleben.

Biografi - Biography

Greve, markgreve.
Død 25.08.985.

    Fra tysk Wikipedia (overatt):
  «Dietrich av Haldensleben (også Theoderich) († 25.08.985) var greve av Schwabengau, fra 956 greve av Nord-Thüringen, fra 965 til 983 markgreve av Nordmark og fra 966 greve i Derlingau. På grunn av sine store landområder og titler bar han offisielt tittelen "Dux" (hertug) fra 968. Han var meget mektig i den østlige delen av imperiet og regnes som stamfaderen til den saksiske adelsfamilien Haldensleben.»

    "
Nord-Thüringen omkring år 1000. (Wikipedia).

  «Grevskapet Haldensleben var et middelaldergrevskap i det som nå er Sachsen-Anhalt oppkalt etter byen Haldensleben i tidligmiddelalderens Nord-Thüringgau.
    I 966 ble "hahaldeslevo" første gang nevnt i et dokument der keiser Otto I forlente en viss Mamaco med grevskapet Haldensleben.
    Familien til herrene eller grevene av Haldensleben fikk flere ganger området i Nordmark øst for Elben i len. Imidlertid var de aldri i stand til å utøve makt her da området ikke lenger var en del av Det hellige romerske rike etter 983.
    I 1057 døde mannslinjen til grevene av Haldensleben ut. Gertrud av Haldensleben († 1116) var bestemor til keiser Lothar III.

    Med Dietrich ble familien Haldensleben, senere oppkalt etter deres forfedres hjemsted, historisk håndgripelig. De var velstående i Nord-Thüringen, vest for dagens Magdeburg, og i Derlingau, øst for Braunschweig.
    I 953 viste Dietrich seg å være den lojale militærlederen til kong Otto I i Liudolfin-opprøret.
    Han deltok senere som leder i kampen mot Elbe-slaverne og som greve i Nord-Thüringen. I omorganiseringen av domenene etter markgreve Geros død i 965, mottok han det saksiske Nordmark.
    Sammen med erkebiskop Adalbert av Magdeburg gjennomførte han halshugging av sin konkurrent, greve Gero av Alsleben i 979.
    I følge Thietmar av Merseburg og senere saksiske historiker, lyktes ikke Dietrich i sin oppgave å pasifisere de slaviske Lutizen- og Heveller-territoriene som hadde blitt vunnet under Otto I. Til syvende og sist var han ikke oppgaven voksen og provoserte fram Lutizen-opprøret i 983 gjennom sin grådighet, der det tysk-saksiske styret mellom Elben og Oder kollapset. Det er imidlertid usannsynlig at dette førte til hans oppsigelse i 983, slik Adam av Bremen og "Annalista Saxo" rapporterte.
    Som militær leder deltok han i den saksiske seieren ved Tanger, i den tyske arvekontroversen i 984 var han en av motstanderne til hertug Henrik av Bayern.

    I følge "Quedlinburg Annalen" døde Dietrich i 985.

    Dietrich var gift med en datter til greve Lothar av Walbeck.
    Deres barn var:
Bernhard von Haldensleben, markgreve av Nordmark, fra 1009.
Oda ( før 962 - † 1023), gift med Mieszko I, hertug av Polen.
Mathilda (levde 993), gift med den slaviske prinsen Pribislaw, senere abbedisse.
Othelhulda, nonne i Quedlinburg 1020.
Thietburga av Haldensleben, gift med greve Dedo I av Wettin (* ca. 960 - † 1009).» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26