Vseslav Bryachislavich den Synske av Polotsk
1029?-1101
Prins, storfyrste.

>
ff
Izyaslav av Polotsk. Født omkring 978. Død 1001.
     
f
Bryachislav Izyaslavich av Polotsk. Født omkring 997. Død 1044. Prins.
 

Vseslav Bryachislavich den Synske av Polotsk. Født omkring 1029. Død 24.04.1101. Prins, storfyrste.
Gift .
Gleb Vseslavich av Polotsk. Prins.
Død 13.09.1119.

Biografi - Biography

Prins, storfyrste.
Født omkring 1029.
Død 24.04.1101.

    "
Baksiden av en Belarusisk 20 rubel sølv minnemynt utstedt i 2005 med Vseslav ("Usiaslau") av Polotsk og en skildring av ham som en varulv i bakgrunnen. (Wikipedia).

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Vseslav av Polotsk eller Vseslav Bryachislavich (* ca. 1029 - † 24.04.1101), også kjent som Vseslav Trollmannen eller Vseslav den Synske, var den mest kjente herskeren i Polotsk og i en kort tid prins i Kiev (1068-1069). Sammen med Rostislav Vladimirovich og "voivode" Vyshata opprettet han en koalisjon mot Yaroslaviches triumvirat. Polotsk's "Katedral av hellig visdom" (ferdigstilt i 1066) er et av de mest varige monumentene i Belarus og dateres til hans 57 årige regjeringstid.
    Vselav var sønn til Bryachislav Izyaslavich (* ca. 997 - † 1044), prins av Polotsk og Vitebsk, og han var dermed oldebarn til Vladimir I den Hellige av Kiev og Rogneda av Polotsk. Han ble født ca. 1029-1030 i Polotsk (med Vasilii som dåpsnavn) og giftet seg omkring 1060.
    Han inntok tronen i Polotsk i 1044 etter farens død, men selv om han fra 1093 var Rurik-dynastiets seniormedlem i sin generasjon, ble Vseslav ekskludert (izgoi) fra den store fyrsterekkefølge da hans far ikke hadde vært prins i Kiev. Da han var den eneste betydningsfulle prins i Rus som ikke stammet fra Jaroslav, var han ifølge Simon Franklin og Jonathan Shepard "en utenforstående innenfra".

    Ute av stand til å sikre hovedstaden, som ble holdt av Yaroslavs tre sønner, begynte Vseslav å plyndre de nordlige områdene i Kievan Rus. I 1065 beleiret han Pskov, men ble kastet tilbake. Vinteren 1066-1067 plyndret og brente han "Velikij Novgorod" (stor nystad), fjernet klokken og andre religiøse gjenstander fra "katedralen av hellig visdom" og tok disse for å dekorere sin egen katedral med samme navn i Polotsk. Hans angrep truet med å bryte forbindelsen Yaroslavsønnene i Midt-Dnepr-regionen hadde med Skandinavia, Baltikum og nordområdene. Dette var viktige kilder til mannskap, handel og inntekt (for eksempel pelsverk) for Rus-prinsene i Midt-Dnepr. Angrepet tvang også den unge Mstislav, innsatt på tronen i Novgorod, til å flykte tilbake til sin far, Iziaslav i Kiev, noe som dermed var en fornærmelse overfor storprinsen av Kiev. Yaroslavsønnene gikk sammen og marsjerte nordover, plyndre Minsk (den gang under kontroll av Polotsk) og beseiret Vseslav i kamp ved Nemiga-elven 03.03.1067. Vseslav flyktet, men ble ved et forræderi tatt til fange under fredsforhandlingene i juni, da Iziaslav brøt sin ed. Han ble deretter fengslet i Kiev.

    Storprins av Kiev.
    Under Kiev-opprøret i 1068 – forårsaket av et nederlag mot kipchakene ved Alta-elven og Iziaslavs uvilje til å bevæpne "vetje" (en slags folkeforsamling i mange av middelalderens slaviske riker) slik at medlemmene kunne marsjere ut og møte nomadene en andre gang – frigjorde folkemengden Vseslav fra fengsel, utropte ham til storfyrste av Kiev og tvang Iziaslav på flukt til Polen. Da Iziaslav kom tilbake med en hær syv måneder senere, tok han tilbake tronen, og Vseslav flyktet tilbake til Polotsk. Etter flere år med komplisert kamp mot Iziaslav av Kiev, sikret han seg endelig Polotsk i 1071. I løpet av de siste 30 årene av hans regjeringstid var hans viktigste fiender Vsevolod Yaroslavich og hans sønn Vladimir Monomakh.

    Vseslav døde 24.04.1101, onsdagen før langfredag i henhold til "Russian Primary Chronicle" – faktiskt forbinder krønikene de to hendelsene på en merkelig måte, som om trollmannen døde som følge av korsfestelsen og oppstandelsen. Han ble gravlagt i "katedralen av hellig visdom" i Polotsk.

    Vseslav hadde seks sønner:
Roman († 1114/1116), trolig prins av Drutsk).
Gleb Vseslavich († 1119), prins av Minsk.
Rogvolod-Boris († 1128), prins av Drutsk.
Davyd, prins av Polotsk.
Sviatoslav, prins av Vitebsk.
Rostislav, antagelig prins av Lukoml og senere i 1129 sendt til Bysants av Vladimir II Monomakh.

    St. Euphrosyne i Polotsk hevdes noen ganger å være hans datter, selv om hennes fødselsdato er angitt til1120, to tiår etter Vseslavs død og dermed kunne hun ikke være hans barn. Andre kilder hevder imidlertid at hun var datter til Sviatoslav Vseslavich, og dermed Vselevs barnebarn. Hun grunnla en rekke klostre i Polotsk og regionen omkringog regnes som en av skytshelgenene i Belarus.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26