Theodore Vatatzes
-(..1166)
Sebastohypertatos.

>
       
   

Theodore Vatatzes. Død før 1166. Sebastohypertatos.
Gift 1131 Eudokia Komnene. Prinsesse.
Født omkring 1116.
Død før 1150.
Alexios Vatatzes. Adelsmann.
Født omkring 1140.
Død etter 1166.

Biografi - Biography

Sebastohypertatos.
Død før 1166.

Levde mellom 1110 og 1158.
    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Theodore Vatatzes eller Batatzes var aristokrat og militær sjef i det bysantinske riket under regjeringen til Johannes II Komnenos og Manuel I Komnenos.

    Theodore Vatatzes tilhørte Vatatzes-familien, som hadde vært fremtredende i byen og regionen Adrianople i Trakia i flere generasjoner. Familien steg øverste rang i det bysantinske aristokratiet, og til fremtredende plass i imperiets politikk, takk være Theodores selv. Han var en av en gruppe dyktige menn som Johannes II forfremmet til myndighetsstillinger som et alternativ til å stole på medlemmer av den keiserlige familien, som han mistrodde.

    I 1131 giftet Theodore seg med porphyrogenita-prinsessen Eudokia Komnene, datter til Johannes II og hans keiserinne, Eirene av Ungarn, og ble opphøyd til sebastohypertatos' verdighet.»

    "

  «Opptegnelser over de militære innsatsene til Theodore Vatatzes under Johannes IIs regjeringstid har ikke overlevd. I regjeringen til Manuel I Komnenos, Johannes' etterfølger og Theodores svoger, nevnes han imidlertid i samtidige kilder som en bemerkelsesverdig militær sjef i 1150-årene. I 1151 var Vatatzes seniorgeneral ved grensen til Ungarn, han herjet området rundt byen Zemun og opprettholdt en blokade av byen, til den overgav seg til Manuel personlig. Armenerne i Cilicia hadde gjort opprør og i 1158 kjempet Manuel I for å gjenvinne kontrollen over regionen. dette ville også åpne ruten til Antiochia, hvis kontroll var hans hovedmål. Theodore Vatatzes ble betrodd erobringen av den store befestede byen Tarsus. Da innbyggerne trodde at keiseren hadde ankommet med hele sin hær, fikk forsvarerne panikk, og byen falt umiddelbart for den bysantinske styrken.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26