Andronikos Doukas Kamateros
1110?-1180?
Aristokrat/Teolog.

>
       
f
Gregorios Kamateros. Død mellom 1126 og 1326. protasekretis.
m
Irene Doukaina.

Andronikos Doukas Kamateros. Født omkring 1110. Død anslått 1180. Aristokrat/Teolog.
Gift .
Euphrosyne Doukaina Kamatera. Keiserinne.
Født omkring 1155.
Død 1211.

Biografi - Biography

Aristokrat/Teolog.
Født omkring 1110.
Død anslått 1180.

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Andronikos Doukas Kamateros var en bysantinsk aristokrat og senior tjenestemann under keiser Manuel I Komnenos, og teolog, best kjent for sin teologiske avhandling "Sacred Arsenal".

    Han ble antgelig født omkring 1110, og var sønn til Gregory Kamateros, en mann med beskjeden opprinnelse, men velutdannet, og som hadde flere ledende stillinger i regjeringen under keiserne Alexios I Komnenos og Johannees II Komnenos og gikk videre til sebastos, og Irene Doukaina, sannsynligvis datter til protostratoren Michael Doukas, hvis søster Irene ble gift med Alexios I. Andronikos hadde flere søsken, men med unntak av en bror Michael, som døde ung, og muligens en annen bror ved navn Theodore, hvis død John Tzetzes komponerte en gravskrift, er de stort sett ukjente. Med Andronikos og Johannes nådde Kamateros-familien toppen av sin innflytelse.

    Hans forhold til det regjerende Komnenian-dynastiet - på hans mors side, var Andronikos søskenbarn til keiser Manuel I Komnenos (r. 1143-80) - sikret hans fremgang. Andronikos ble tildelt den høye rangeringen av sebastos, og på midten av 1150-tallet hadde Andronikos den relativt høye stillingen som epi ton deeson, med ansvar for begjæringer. Deretter gikk han videre til posten som eparchos i Konstantinopel (1157-61) og til slutt til "megas droungarios tes viglas" (1166-76), to av de høyeste rettsembeter i imperiet. I 1161 deltok han i en sendeferd til fyrstedømmet Antiochia for å eskortere Manuel Is andre hustru, Maria av Antiochia, til Konstantinopel.

    Han var en dyktig teolog, han spilte en fremtredende rolle i Manuels forhandlnger med kirken; ikke bare redigerte han Manus teologiske diskusjoner som en del av sitt hellige arsenal, men i 1173 overlot Manuel ham håndhevelsen av et keiserlig dekret om fraværende biskoper, og et annet sted nevnes at han introduserte en abbed til klosteret Patmos til Manuel.

    Tidspunktet for hans død er ukjent, men var sannsynligvis rundt 1180.

    Andronikos Kamateros var gift og hadde flere barn, hvorav Basil også fikk et høyere embede. Av hans to kjente døtre giftet Theodora seg med megas doux Michael Stryphnos, mens Euphrosyne giftet seg med den fremtidige Alexios III Angelos (r. 1195-1203).» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26