Andreas I av Ungarn
-1060?
Konge.

>
ff
Michael av Ungarn. Født 946. Død mellom 971 og 977. Fyrste.
     
f
Vazul av Ungarn. Født omkring 976. Fyrste.
 

Andreas I av Ungarn. Død omkring 1060. Konge.
Gift 1038 Anastasia Yaroslavsdatter av Kiev. Dronninggemal.
Født omkring 1021.
Død etter 1074.
Adelaide av Ungarn. Prinsesse, hertuginne.
Født omkring 1040.
Død 27.01.1062.

Biografi - Biography

Konge.
Død omkring 1060.

Levde 1045.

    Konge av Ungarn 1045 - ca. 1060.

    Andreas ble jaget bort av usurpatoren Peter i 1038, men da denne ble avsatt i 1046 ble Andreas utropt til konge. Keiser Heinrich III erklærte derfor krig mot Andreas, men måtte slutte fred i 1052 og gi avkall på tributt av Ungarn.

    Senere kom Andreas i strid med sin bror Bela, senere kong Bela I. Dette fordi han hadde lovet Bela at han skulle bli hans etterfølger. Men da Andreas selv fikk en sønn, ble Bela skjøvet til side. I et slag ved Theis mistet Andreas livet. 1

    "
T.v. Kroning av Andreas (Illuminated Chronicle). T.h. Andreas I., litografi av Josef Kriehuber etter tegning av Moritz von Schwind, ca.1828 (Wikipedia).

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «Andreas I (ungarsk András I) (* 1015 - † 1060), sønn til Vazul fra Arpad-familien, var konge av Ungarn fra 1047 til kort før hans død.

    Etter perioden av tronkampene som fulgte etter Stephen I's død i 1038 og Peter Orseolo's død, kom igjen en Arpade, Andreas, på den ungarske tronen. Under Sámuel Abas styre hadde Andreas og hans bror, Levente, blitt forvist fra Ungarn og hadde funnet tilflukt i "Kiewer Rus" (Kievriket). Da de kom tilbake til Ungarn i 1046, støttet den hedenske Levente og den kristent døpte Andreas opprinnelig de hedenske kretsene som hadde fått innflytelse under kaoset rundt kronen. Etter at Andreas ble kronet til konge i Stuhlweissenburg i 1047 og hadde konsolidert sitt styre gjennom militære fremganger, arbeidet han imidlertid igjen for kristning.

    Også som ungarsk konge forble Andreas nær knyttet til sitt tidligere eksil, Kiewer Rus. Han giftet seg med Anastasia, den tredje datteren til Kiev-storhertugen Jaroslav.

    Forholdet til det hellige romerske imperiet forble spent. I 1051 og 1052 startet Henrik III to, stort sett mislykkede, felttog mot Ungarn. Andreas allierte seg i 1053 med Konrad I av Bayern og støttet dermed opposisjonen mot keiseren.

    I 1057 forsøkte Andreas å utse sin etterfølger ved å få sin fem år gamle sønn, Solomon, kronet til konge. Denne kunne ikke overta tronen foreløpig, da Béla I styrtet Andreas og tok tronen.

    Andreas og hans familie er gravlagt i familiekrypten til Tihany-klosteret ved Balatonsjøen.»

2
    "
Scenen ved Tiszavárkony avbildet i «Illuminated Chronicle»: Den lamme Andreas tvinger broren Béla til å velge mellom krone og sverd. (Wikipedia).

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Andreas dronning, Anastasia, fødte en sønn som het Salomo i 1053. Andreas forsøkte å sikre sønnen som tronfølger, også mot sin bror, Béla, som hadde et sterkt krav på å etterfølge Andreas i henhold til det tradisjonelle prinsippet om ansiennitet.

    Brødrenes forhold ble ikke umiddelbart forverret etter Salomos fødsel. I forbindelse med grunnleggelsen av Tihany Abbey, et benediktinerkloster etablert av Andreas i 1055, var hertug Béla oppført blant de herrer som var vitne til handlingen. Selv om dette "charter" (privilegiebrev, frihetsbrev) hovedsakelig er skrevet på latin, inneholder den tidligste eksisterende teksten – "Feheruuaru rea meneh hodu utu rea" ("på den militære veien som leder til Fehérvár") – skrevet på ungarsk. Andreas opprettet også en "lavra"(en samling eremittbosettninger) for ortodokse eremitter i Tihany og et ortodoks kloster nær Visegrád. Kong Ladislaus I av Ungarns (konge 1077-1095) tredje lovbok refererer til en "boundersøkelse av dommeren Sarkas" under "Kong Andreas og hertug Béla". I følge György Györffy ble livegne under de kongelige domenene registrert i denne undersøkelsen som fant sted ca. 1056.
    Andreas fikk hjerneslag som lammet ham. I et forsøk på å styrke sønnens krav på tronen, fikk han det fire år gamle barnet kronet som Salomo i løpet av den ett år lange perioden som begynte høsten 1057. Av samme grunn arrangerte Andreas også sønnens forlovelse med Judith - en datter til den avdøde keiseren Henrik III og søster til den nye tyske monarken, Henrik IV (konge 1056-1105) - i september 1058. Deretter, ifølge en episode fortalt av de fleste ungarske kronikører, inviterte kongen hertug Béla til et møte i Tiszavárkony. På møtet tilbød Andreas tilsynelatende sin bror fritt å velge mellom en krone eller et sverd, symbolene på henholdsvis riket og "ducatus". Hertug Béla, som hadde blitt informert av sine partisaner ved Andreas hov at han ville bli drept på kongens ordre hvis han valgte kronen, valgte sverdet.
    Imidlertid flyktet Béla, som ikke hadde til hensikt å gi avkall på kravet om å etterfølge sin bror til fordel for nevøen, til Polen og søkte militær hjelp fra hertug Boleslaus II av Polen (hertug 1058-1079). Med hertug Boleslaus støtte vendte Béla tilbake til Ungarn i spissen for polske tropper. På den annen side sendte Dowager-keiserinne Agnes – som styrte Det hellige romerske riket i navnet til hennes mindreårige sønn, Henrik IV – bayerske, bøhmiske og saksiske tropper for å hjelpe Andreas.
    Den avgjørende slaget ble utkjempet i regionene øst for elven Tisza. Andreas ble skadet og tapte slaget. Han forsøkte å flykte til det hellige romerske riket, men has brors partisaner avskar hans følge ved Moson. "Annals of Niederaltaich" forteller at vogner og hester trampet ned ham på slagmarken. Dødelig såret på slagmarken ble Andreas fanget og ført av brorens partisaner til Zirc hvor "han ble dårlig behandlet " ifølge "Illuminated Chronicle". Døde Andreas i den kongelige herregården der før hans bror ble kronet til konge 06.12.1060. Andreas Able gravlagt i krypten til kirken til Tihany Abbey.» 3

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 159. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 82.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26