Boso II av Provence
0928?-(0965..0967)
Greve.

>
       
   

Boso II av Provence. Født omkring 928. Død mellom 965 og 967. Greve.
Gift omkring 953 Constance av Provence. Grevinne.
Rotbold I av Provence. Greve.
Død 1008.
Vilhelm I Befrieren av Provence. Greve.
Født omkring 950.
Død omkring 992.

Biografi - Biography

Greve.
Født omkring 928.
Død mellom 965 og 967.

    Greve av Arles, Avignon og Provence fra 834.


    "

    Boso II av Provence (Boson II d'Arles) ble innsatt som greve av Provence av kong Hugo fra 934. Han var den første som titulerte seg greve av Provence, og hans etterkommere beholdt denne titel i nesten 200 år. Han var også greve av Arles og må være utnevnt av Konrad II i 948. Man vet at han ikke tilhørte familien til den Boso som i 879 ble valgt til greve i Montaille av biskopene.

    Han nevnes i et skiftebrev utstedt i Arles i 948, videre i et dokument fra august 952 angående kirken i Arles. I mai 961 bekrefter han sammen med sin hustru, Constance, en gave til klosteret i Montmajour. Her underskriver også deres sønner Vilhelm og Rotbald. Brødrene kaller seg da grever, og kan derfor ikke ha vært spesielt unge den gang.

    Han ble også nevnt i 965 sammen med Constance. I 968 var han død.

    Mogens Bugge i «Våre forfedre» (nr. 915) og Bent og Vidar Billing Hansen i «Rosensverdslektens forfedre» (side 81) fører Boso som sønn til Rothbold av Provence.
    Om Rothbold heter det:
  «Greve av Provence 900 - 926.
    Rothbold utøvde vistnok greverettigher i Provence. Han levde antagelig enda i 934.
    Provenceslekten var grever av Provence fra 900 til 1481. Grevskapet Provence lå opprinnelig i kongeriket Burgund som ble en del av det tysk-romerske riket. Senere gikk grevskapet over til Frankrike. Kildene er uklare når det gjelder enkelte slektsledd. Noen mener f.eks. at Vilhelm I og Vilhelm II er samme.»

    Det råder usikkerhet om Boso II's opphav. Jeg har derfor valgt å utelate dette ledd (se nedenfor). 1

    "
BOSON. Premier Compte de Provence (Antoine de Ruffi: «Histoire des comtes de Provence: enrichie de portraits, sceaux, monnoyes». (Wikipedia).

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «Boso II (* ca. 928 - † 965/67) var greve av Avignon fra 935 og greve av Arles fra 949.
    Etter at Hugo av Arles døde i 948, omorganiserte Konrad III, kongen av Bourgogne, makten sør i kongeriket for å sikre sin posisjon og sine etterfølgere. Han delte Provence i tre grevskap, og begrenset dermed myndigheten og ressursene til de nye grevene.
    Boso og hans bror Vilhelm av burgundisk opprinnelse, overtok grevskapene Arles og Avignon. Den tredje greven, Gripho av Apt, ble snart satt til side slik at brødrene ble de virkelige herrene i landet.
    Omkring 953 giftet Boso II seg med Constance av Provence, muligens en datter til Karl Konstantin, greve av Wien, fra Buviniden-familien»

    Det er en rekke hypoteser om Bosos opphav (fra tysk Wikipedia):
  «Alternativ 1:
    Boso II var sønn til Rotbold (Roubaud) av Agel, en adelsmann fra Mâconais, som Ludvig den Blinde hadde innsatt som greve av Provence i 903. Hans forfedre er ukjente; det antas imidlertid at han var svigersønn til Vilhelm den Fromme, hertug av Aquitaine og Ermengard, datter til Boso av Vienne.
    Alternativ 2.
    Boso II var barnebarn til Boso, den senere markgreven av Tuscia, og sønn til Rotbold den Eldre eller Rotbold av Spoleto, sønn til Boso av Tusciens fra et tidligere forhold. Dette forholdet (eller ekteskapet) før ekteskapet med Willa av Burgund er ennå ikke identifisert. Denne Redbold giftet seg med Ermengard av Aquitaine og ble myrdet samtidig med sin far på ordre av sin onkel Hugo I av Italia.
    Alternativ 3.
    Boso II og Boso av Tuscien (Boso I) er identiske. Paul-Albert Février skrev:
  "I 949, etter Hugos død, dukket det opp en ny greve av Arles, Boso, hvis identitet historikere trekker sterkt i tvil og som til slutt ble identifisert som den første ektemannen til Bertha, Hugos niese, som han forlot for å skille sin skjebne fra markgreven da lykken forlot ham. Han giftet seg deretter med Constance, som ellers er ukjent. Med henne hadde han to sønner, Rotbald og Vilhelm. Boso, som [...] alltid utøvde grevens autoritet udelt og sammen som representanter for Konrad. Når det gjelder Bertha, giftet hun seg da med greven av Rodez og avsluttet sine dager i Aquitaine."
    Denne hypotesen betyr at Boso var 73 år og nesten 60 da han fikk sine sønner.»

    Engelsk Wikipedia konsentrerer seg om det første alternativet:
  «I følge den første hypotesen, fikk Boso II – en sønn til Rotbold (Roubaud) eller Rodboald av Agel, en adelsmann fra Mâconais – tittelen greve av Provence i 903 av Ludvig den Blinde.
    Forfedrene til Rotbold er ukjente. Noen historikere mener at han enten var ektemann til en datter til Villiam I og Ermengard eller en av døtrene til Boso V av Provence. Denne hypotesen – som er basert på det faktum at hans forfader var en mannlig etterkommer til markgreven Boso – blir avvist av noen historikere på grunn av at denne Boso bare hadde kvinnelige etterkommere. I følge den franske historikeren Jean-Pierre Poly, som går inn for denne hypotesen, kom sannsynligvis den grevefamilien som ble gitt makten av Hugo av Italia, fra Septimania. En av disse, Boso, byttet side omkring 947-948 ved å avbryte ekteskapet med Berthe, niesen til Hugo, og giftet seg med en adelskvinne som het Constance. Hans bror, Guilhem, ga sitt navn til en av Bosos sønner og antyder at han muligens var i slekt med Guilhelmides av Auvergne. Konrad III av Burgund, den nye kongen av Provence, kan i Boso ha funnet en mindre truende og ambisiøs greve fra en mindre familie, som mer sannsynlig skulle komme overens med provençalske nobiliteter.» 2

    "
Kongedømmene i Øvre og Nedre Burgund og hertugdømmet Burgund i 9. / 10. århundre (Wikipedia)

    Provenceslekten var grever av Provence fra 900 til 1481. Grevskapet Provence lå opprinnelig i kongeriket Burgund som ble en del av det tysk-romerske riket. Senere gikk grevskapet over til Frankrike.

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 914, 915. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 81, 97.
  2. Tysk og engelsk Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26