Jimena Garcés(?) av Asturia
-0912
Grevinne, dronnningkonsort.

>
       
   

Jimena Garcés(?) av Asturia. Død 912. Grevinne, dronnningkonsort.
Gift 877 Alfonso III den Store av León, Galicia og Asturia. Konge.
Født omkring 848.
Død 20.12.910 i Zamora.
Ordoño II av León. Konge.
Død ...01.924 i Zamora.

Biografi - Biography

Grevinne, dronnningkonsort.
Død 912.

Levde 877.
    Grevinne av Aragon.

    Hennes far skal ha vært Garcia I Iñigues (Jimenéz) som var greve av Aragon eller Pamplona og som døde ca. 880 - 883. 1

    Fra spansk Wikipedia (oversatt):
  «Jimena Garcés († Juni 912) var dronningskonsort i Asturia, ved ekteskap med Alfonso III, og mor til kongene García I, Ordoño II og Fruela II av León.

    Hennes fødselsdato er ukjent. Noen forfattere anser at hun var datter til kong García Íñiguez av Pamplona, men andre har uttrykt sin tvil i denne forbindelse, da de peker på det faktum - slående etter deres mening - at hennes navn ikke vises i "Roda Genealogies". Imidlertid påpekte middelalderforskeren Fray Justo Pérez de Urbel i sitt arbeid om forholdet mellom kongene i Navarra og grevene i Castilla publisert i 1945, at dronning Jimena var datter til García Jiménez og hans andre hustru, Dadildis de Pallars eller Ribagorza, og at dronning Jimena i så fall ville ha vært søster til kong Sancho Garcés I av Pamplona. Det er imidlertid, som påpekt, påfallende at hun ikke opptrer i "Roda Codex" som datter til García Jiménez.»

    "
"Cruz de la Victoria" (seierskorset) er et latinsk kors i det hellige kammeret i katedralen i Oviedo. Alfonso III den Store, konge av Asturia, donerte det sammen med sin hustru, Jimena, til katedralen i San Salvador de Oviedo i 908 ifølge en inskripsjon plassert på baksiden av korset. Det er det viktigste symbolet for fyrstedømmet Asturia, da det vises både på flagget og på skjoldet. I tillegg vises det til stede i skjoldet til Palencia og dets flagg (Wikipedia).

  «Sammen med sin mann donerte hun "La cruz de la Victoria" (Seierskorset), dekket med gull og edelstener i Gauzón-slottet, til katedralen i Oviedo i 908. Et annet kors, også dekket med gull og edelstener, ble donert av begge ektefellene til katedralen i Santiago de Compostela.

    Hun deltok i opprøret som barna hennes arrangerte mot sin mann og som tvang sistnevnte til å abdisere i 910. Dronning Jimena døde i juni 912.

    Dronning Jimena ble gravlagt i Astorga-katedralen, der hennes mann også hadde blitt gravlagt. Senere, i 986, ble restene av begge ektefellene overført til byen Oviedo på ordre fra kong Bermudo II den Giktbrudne, da han fryktet at de skulle bli vanhelliget av de muslimske troppene ledet av Almanzor, som på det tidspunktet rykket frem mot kongeriket León. Resterne av Jimena og hennes mann ble avsatt i kongenes panteon i kapellet "Nuestra Señora del Rey Casto" i katedralen i Oviedo, hvor mange medlemmer av den asturiske kongefamilien ble gravlagt. På grunn av en rekonstruksjonen av kongepanteonet på begynnelsen av 1700-tallet, vil identifikasjon og individualisering av de dødelige levningene til dronning Jimena, som er blant de begravede der, for tiden være umulig.

    Alfonso og Jimena hadde følgende barn (minst):
    García I de León (* 875 - † 914), den eldste sønnen, konge av León.
    Ordoño II av León (* 876 - † 924), konge av Galicia og senere av León etter å ha arvet den leonesiske tronen ved sin eldre brors død.
    Fruela II av León (* ca. 877 - † 925), konge av Asturias og senere av León.
    Gonzalo (nevnt i 920). Han er bekreftet i mange av epokens privilegier, utstedt av foreldrene og hans brødre. Han var erkediakon i katedralen i Oviedo. Noen forfattere påpeker at han sannsynligvis ble begravet i det kongelige panteonet i katedralen i Oviedo.
    Ramiro († 929). Han kan ha arvet kongedømmet Asturias' trone da hans bror Fruela etterfulgte deres bror, Ordoño II, i kongedømmet León. I følge Jaime de Salazar og Acha kan han ha giftet seg med dronning Urraca, enken etter broren Fruela. Manuel Carriedo Tejedo deler ikke den oppfatningen og sier at denne forvirringen skyldes en feiltolkning av Pelayo, biskop av Oviedo. I følge inskripsjonen på hans grav i panteonet av konger i katedralen i Oviedo, døde han 31.03.929.» 2

 

  1. Enciclopedia universal illustrada Evropo-Americana. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 957. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 65, 75.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26