Bertold av Schweinfurt
-0980
Markgreve.

>
       
   

Bertold av Schweinfurt. Død 15.01.980. Markgreve.
Gift 942 Eilika av Walbeck. Grevinne.
Død 19.08.1015.
Henrik av Schweinfurt. Markgreve.
Født før 980.
Død 18.09.1017.

Biografi - Biography

Markgreve.
Død 15.01.980.

Levde 941.
    Markgreve av Schweinfurt.

    Bertold var Babenberger. Han ble antagelig greve av Nordgau (Nordmark) i 976, men han viser seg i dette grevskapet allerede i 961. Han nevnes som markgreve i 972, i hans store grevskap var Schweinfurt midtpunktet.

    Otto I overlot ham greve Lothar som fange. Lothar hadde deltatt i Henriks sammensvergelse mot sin bror Otto I. Han ble senere Bertolds svigerfar.

    Ifølge «Våre forfedre» av Mogens Bugge og «Rosensverdslektens forfedre» av Bent og Vidar Billing Hansen var Bertold sønn til en Adalbert II av Babenberg, men dette støttes ikke i tysk litteratur. 1

    Fra engelsk og tysk Wikipedia (oversatt):
  «Berthold av Schweinfurt († 15.01.980) var en tysk adelsmann.
    Han nevnes første gang som greve i 941, i 960 som greve av Radenzgau. i 961 som greve av nedre Raab og i 973 som greve av Volkfeldgau. Etter vellykkede kamper i Böhmen og Ungarn ble han benevnt markgreve i 976. I 980 var han greve av Øst-Franken.
    Han var stamfar til adelsfamilien Schweinfurt.

    Berthold var gift med Eilika av Walbeck († 19.08.1015), datter til Lothar II, greve av Walbeck. De hadde minst to barn.

    "Comes Bertholdus" som er nevnt i 941, fikk til oppgave av keiser Otto I å vokte Lothar II, greve av Walbeck, som hadde blitt tatt til fange. Lothar ble benådet året etter, og Berthold giftet seg med hans datter Eilika.
    Antagelig var det også han som på vegne av kong Otto I i 964 voktet kong Berengar II av Italia i Bamberg og som deltok i undertrykkelsen av opprøret til den bayerske hertugen Henrik II der Zänker (Bråkmakeren) i 973.

    Hans bakgrunn er omstridt.»

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Den mest sannsynlige teorien er at han var sønn eller barnebarn til Arnulf I den Onde (der Böse), hertug av Bayern. Det vil gjøre ham til et medlem av Luitpolding-dynastiet. En annen teori ser ham som sønn til Arnulfs bror, Berthold, hertug av Bayern, noe som fortsatt ville gjøre ham til en Luitpoldinger. Denne koblingen til Luitpoldingene vil forklare Schweinfurts forbindelse med Bayern.
    Nok en teori setter ham inn i Popponids-familien. Det er sikkert at hans bror eller nevø, Leopold I, markgreve av Østerrike, var grunnlegger av det østerrikske huset Babenberg. Navnet 'Leopold' er en modernisering av 'Luitpold', og styrker argumentasjonen for bånd med Luitpoldingerne.»

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «Antagelig var han nær beslektet med stamfaderen til Babenbergene, Luitpold I († 994), markgreve av Østerrike. Det er mulig at han var hans bror. Luitpold I var sønn til Arnulf II († 954) pfalzgreve av Bayern og barnebarn til Arnulf I, hertug av Bayern, fra Luitpoldinger-familien.
    Historikeren Wilhelm Wegener anså ham for å være identisk med Berthold I († 954?), sønn til Arnulf I og dermed en onkel til Luitpold I. Berthold I ble kalt "Comes" i 941 da han voktet den fangede greve Lothar II av Walbeck på vegne av kong Otto I. Da denne Berthold må være født mellom 910 og 930, virker det kronologisk usannsynlig at han så tidlig skulle få sitt første og eneste ekteskap med Lothars datter omkring 970. I stedet skulle Berthold II kunne ha vært sønn og arving til denne Berthold I.
    En annen teori ser ham som den yngre sønnen til Arnulfs bror Berthold av Bayern († 947) og bror til Henrik III av Bayern.
    I følge en annen teori tilhørte han Popponen-familien og var bror til Henrik I († 964), erkebiskop av Trier, og Poppo I († 961), biskop av Würzburg.»

    Usikkerheten her er tilstrekkelig omfattende til at jeg velger ikke å føre hans forfedre! 2

 

  1. Erich Brandenburg: Die Nachkommen Karls des Grossen. Leipzig 1935. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 442. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 27.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26