Gaitelgrima av Capua

Fyrstinne.

>
ff
Landulf III av Benevento. Død omkring 969. Fyrste.
     
f
Pandulf II den Gamle av Benevento. Død 1016. Fyrste.
 
Gift Guaimar III av Salerno. Fyrste.
Død 1027.
Guaimar IV av Salerno. Fyrste.
Født omkring 1011.
Død 03.06.1052.

Biografi - Biography

Fyrstinne.

Levde fra 1000 til 1027.
    At Gaitelgrima var datter til Pandulf II av Capua fremgår klart av en rekke uttalelser. I den gammelfranske oversettelse av en tapt latinsk originaltekst heter det om Waimars gemalinne «la moillier laquel estoit soror de Pandulfe», at hans hustru «mobillier» (moglie på moderne italiensk) var Pandulfs søster. Amatus taler her nettopp om den «terrible» Pandulf som av Henrik II ble dømt til døden, men benådet bl. a. på Waimars forbønn og sendt i fangenskap til Tyskland i 1022. Han ble løslatt i 1024 av Conrad II også på Waimars anmodning.

    Hun var etter sin manns død i 1027 formynder for sin mindreårige sønn, Waimar V. 1

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Gaitelgrima av Capua eller Gaitelgrima av Benevento († etter 1027), var datter til Pandulf II av Benevento og søster til Pandulf IV av Capua.

    Hun var Guaimar III's andre hustru og mor til:
Guaimar IV (hans etterfølger),
Guido. Utnevnt til gastald av Capua av sin onkel og senere til hertug av Sorrento av sin eldre bror,
Pandulf. Herre over Capaccio
Theodora, den andre hustruen til Geoffrey av Hauteville og
Gaittelgrima (* sannsynligvis ca. 1026), som i tur giftet seg med
                                                                  brødrene Drogo og Humphrey, grever av Apulia.

    I listen nedefor er hun nevnt som den andre Gaitelgrima.

    Gaitelgrima er et feminint navn fra Lombard.
    Det er flere bemerkelsesverdige Gaitelgrimas i historien. Identiteten til disse fem kvinnene (samt noen andre med samme navn) blir ofte blandet sammen fordi de alle var nært beslektet med hverandre og til to menn: Guaimar III av Salerno og hans sønn, Guaimar IV.
    Den første var Gaitelgrima av Capua, datter til Atenulf I av Capua, gift med Guaimar II av Salerno og mor til Gisulf I av Salerno.
    Den andre, også Gaitelgrima av Capua eller Gaitelgrima av Benevento (død etter 1027), var datter til Pandulf II av Benevento og søster til Pandulf IV av Capua. Hun var Guaimar III's andre hustru og mor til Guaimar IV (hans etterfølger), Guido (senere hertug av Sorrento) og Pandulf (senere herre over Capaccio). Hun var også mor til den tredje Gaitelgrima.
    Denne tredje var Gaitelgrima av Salerno, også kjent som Altrude, som i tur giftet seg med to brødre, Drogo av Hauteville og Humphrey av Hauteville, som var grever av Apulia. Med sistnevnte var hun mor til Abelard og Herman.
    Den fjerde, også oppkalt etter Gaitelgrima av Benevento, var også en Gaitelgrima av Salerno. Hun var datter til Guaimar IV av Salerno (se ovenfor) og Gemma. Hennes bror, Gisulf II av Salerno, giftet henne bort med Jordan I i Capua, og hennes søster Sikilgaita med Robert Guiscard.
    Den siste var Gaitelgrima, hertuginne av Apulia, William II, hertugen av Apulias andre hustru. Hun var datter til Jordan II av Capua. Hun elsket sin mann sterkt og klippet håret for å dekke hans kiste hans ved begravelsen.- 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 1045. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 25.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26