Matuscha Malkovna
(0940..0944)-1000?
Konkubine.

>
       
   

Matuscha Malkovna. Født mellom 940 og 944. Død omkring 1000. Konkubine.
Utenfor ekteskap Svjatoslav I Igoryevich av Kiev. Storfyrste.
Født omkring 942.
Død 972.
Vladimir I Svjatoslavich den Hellige av Kiev. Storfyrste.
Født omkring 958.
Død 15.07.1015.

Biografi - Biography

Konkubine.
Født mellom 940 og 944.
Død omkring 1000.

Levde 959.
    Malusha (Matuscha) var husholderske hos Olga, mor til Svyatoslav, og hans konkubine. 1

    "
Illustrasjon for boken «Russiske episke helter» (Nikitich. 1895). Wikipedia).

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Malusha Malkovna var angivelig en tjenerinne ("kholopka") hos Olga av Kiev og medhustru til Sviatoslav I av Kiev. I følge slaviske krøniker var hun mor til Vladimir den Store og søster til Dobrynya. De norrøne sagaene beskriver Vladimirs mor som en profetinne som levde opp til 100 år og ble brakt fra hennes grotte til palasset for å forutsi fremtiden. Det er satt opp monumenter med Malusha og hennes unge sønn, Vladimir, i Korosten, Ukraina.

    Broren Dobrynyas liv og omfanget av hans innflytelse på Vladimir den Hellige er innhyllet i spekulasjoner og kontroverser. Det er ganske sikkert at hans søster, Malusha, var Vladimirs mor. Det er også generelt akseptert at Dobrynyas posadnik-dynasti i Novgorod ble videreført av sønnen Konstantin Dobrynich og sønnesønnen Ostromir.
    I følge Novgorod-krønikene var det på hans oppfordring at Svyatoslav I sendte sin uekte sønn, Vladimir, for å styre Novgorod, med Dobrynya som veileder. Ni år senere overtalte Dobrynya Vladimir til å ta Kiev fra broren Yaropolk. På vei til Kiev fornærmet Yaropolks brud, Rogneda av Polotsk, Dobrynya ved å kalle hans søster en "tjenestekvinne". Dobrynya tok sin hevn ved å arrangere Vladimirs voldtekt av Rogneda. Etter å ha voldtatt henne i nærvær av hennes foreldre, ble de drept sammen med to av Rognedas brødre. Deretter ble Rognada tvunget til å gifte seg med Vladimir.

    Da krønikene er stille om Malushas stamtavle, utviklet russiske og ukrainske historikere fra 1800-tallet forskjellige teorier for å forklare hennes slekt og navn.
    Det har blitt sagt at Malusha Malkovna var datter til Malk av Lyubech, prins av Drevlians, den samme som ville gifte seg med Olga av Kiev etter at hun ble enke. Historikeren Leo Loewenson beviste imidlertid at Malk hverken var Drevlian eller en prins, og påpekte at "Primary Chronicle" bare benevner ham som 'Malk Lyubechinin' eller 'Malk av Lyubech' og at det "ikke er den svakeste indikasjonen på at Malyushas far var en prins". Loewenson bemerker videre at Lyubech "var en by med Severians og ikke Drevlians". Den sovjetisk-israelske historikeren Savely Dudakov uttalte at ved å ha et jødisk navn og med Lyubech som en del av førkristent Rus på den tiden, skulle Malk betraktes enten som jøde eller kazar-jødist i historisk sammenheng.
    "Primary Chronicle" noterer at en viss Malusha døde i 1000. Denne nedtegnelsen følger nedtegnelsen om Rognedas død. Siden Rogneda var Vladimirs hustru, antar historikere at Malusha var en annen nær slektning til den regjerende prinsen, fortrinnsvis hans hustru eller mor.
    Den anti-normanske historikeren Dmitry Ilovaisky trakk motsatt konklusjon: At det slaviske navnet Malusha ble omgjort til det skandinavisk Malfried. Denne påstanden fikk ingen bredere støtte.» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, se nr. 146. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 90.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26