Fulko III den Svarte av Anjou
0979-1040
Greve.

>
ff
Fulko II den Gode av Anjou. Født 900. Død omkring 960. Greve.
fm
Gerberga av Anjou. Grevinne.
mf
Robert av Vermandois. Født omkring 907. Død mellom 967 og 968. Greve.
mm
Adelheid av Burgund. Død omkring 974.
f
Gottfried I Gråkappe av Anjou. Født fra 938 til 940. Død 21.07.987. Greve.
m
Adele av Vermandois. Født omkring 935. Død omkring 982. Grevinne.

Fulko III den Svarte av Anjou. Født 979. Død 1040. Greve.
Gift omkring 1000 Hildegard av Lothringen. Grevinne.
Født omkring 980.
Død omkring 1046.
Ermengard av Anjou. Hurtuginne.
Født 1012.
Død 1076.

Biografi - Biography

Greve.
Født 979.
Død 1040.

    Fulko «den Svarte» (fransk: Foulque le Noir) var greve av Anjou 987 - 1040.

    Han var gift første gang med Elisabeth av Vendôme. 1

    "
Skildring av greve Fulko III. fra 1600-tallet (Wikipedia).

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «Fulko III (* 972; † 21.06.1040 i Metz) (fransk: Foulques; kalt Nerra eller den Svarte etter hans død), var greve av Anjou fra 987 til sin død. Han kom fra Anjous første hus og var sønn til greve Gottfried I Gråjakke (Geoffroy Grisegonelle) og hans hustru Adele av Vermandois († 974), datter til greve Robert av Meaux-Troyes.

    I nesten hele sin regjeringstid befant Fulko seg i militære konflikter med naboene, som forsøkte å utnytte hans fars død til å bekjempe Anjous utvidede innflytelse i Vest-Frankrike. Spesielt den bretonske greven av Rennes, Conan den Urettferdige - hans egen svoger(!)-, ga Anjou problemer. I 990 erobret Conan det Anjou-kontrollerte grevskapet Nantes og tok tittelen hertug. Fulko dro straks med en hær til Bretagne og vant det andre slaget ved Conquereuil i 992 over bretoner og normannere, Conan ble drept i kamp.
    Befridd fra den vestlige trusselen, vendte Fulko, i nær allianse med de kapetiske kongene, seg mot sin østlige rival Odo I av Blois. Fulko hadde allerede i 990 angrepet Bois ved å brannskatte Saumur, Chinon og Blois, men han ble presset tilbake av Odos etterfølger Gelduin av Saumur, som ble kalt "Fuyons, djevelen fra Saumur". Odo slo tilbake vinteren 995, beleiret Fulkos slott Langeais og kunne bare fordrives etter intervensjon av kong Hugo Capet. Etter at Odo I von Blois døde i 996, utnyttet Fulko situasjonen og angrep Touraine igjen, men Odos enke Bertha hadde giftet seg med den nye kongen, Robert II, samme år og overtalte ham til støtte hennes sønner fra hennes første ekteskap , hvorpå Fulko måtte gi opp erobringene. Til gjengjeld benyttet Gelduin av Saumur Fulkos fravær under hans første pilegrimsreise 1002-1003 til å herje hans områder og bygge slottet Pontlevoy, midt i Fulkos innflytelsesområde i Touraine.
    Deretter var det langvarig fred mellom Anjou og Blois, en tid Fulko brukte til intensiv slottsbygging (inkludert Loches, Montbazon, Montrichard, Montrésor) og en andre pilegrimsreise i 1008. Det siste ble nødvendig da Fulko nylig hadde blitt ekskommunisert av biskop Fulbert av Chartres etter å ha myrdet Pfalzgreven Hugo av Beauvais, en tilhenger av Blois, under et kongelig jaktparti foran kongen. Dette nye fravær benyttet Odo II av Blois til et fornyet angrep på Fulkos slott i Touraine, men Fulko tok opp kampen umiddelbart etter at han kom tilbake. I slaget ved Pontlevoy i 1016 unngikk Fulko knapt et nederlag og klarte å tvinge Odo på flukt etter inngrep fra greve Herbert I Hundevekkeren (Eveille-chien) i Maine. Han lot alle fangne fiender bli avrettet. I 1026 angrep Fulko selv sin rival og etter en nattmarsj og en kort kamp erobret han det mektige Saumur-slottet, og brant ned den tilhørende byen. Mens han sto på en gravhaug, skal han ha ropt: "Hellige Florentius, la dem brenne. Jeg vil bygge deg et bedre hjem i Angers." Men da overføringen av helgenens relikvie til Angers forårsaket vanskeligheter, erklærte han den for å være en bondetamp som ikke passet inn i hans by, og sendte restene tilbake til Saumur.

    I årene 1031 til 1033 støttet Fulko kong Henrik I hans opposisjon mot dronning Constanze og hennes yngre sønner, som hadde alliert seg med Odo av Blois, og beleiret Sens. Sammen med den normanniske hertugen, Robert den Prektige, reiste Fulko i 1034 en tredje gang til Palestina, makten i Angers overlot han til sin sønn som sin stedfortredende. Etter at han kom tilbake, måtte Fulko tvinge sønnen Gottfried til å gi opp regentskapet noe han først nektet. Deretter fortsatte Fulko feiden med sin rival Odo von Blois og erobret slottet Saint- Aignan, hvis borgherre Gottfried av Donzy han hadde fanget og senere henrettet.

    Fulko døde i Metz 21.06.1040 etter å ha gjort sin fjerde pilegrimsreise.

    Ut over hans krigsaktiviteter var Fulko en betydelig byggmester. Under hans regjeringstid fra 987 til 1040,, lot han bygge mer enn hundre slott, donjoner og klostre, inkludert klosteret Beaulieu-lès-Loches (Belli Locus) i 1007, hvor han ble gravlagt og klosteret Saint-Nicolas, grunnlagt i 1020 i Angers. Mange av klosterstiftelsene fulgte etter voldelige angrep mot kirken. Han støttet også byggingen av katedralen i Angers.

    Fulko var kjent for sin voldelige natur, hvori mange av hans samtidige på ingen måte stod tilbake for ham,.heller ikke hans botgjørelser, som førte til fire pilegrimsvandringer til Det hellige land i1002, 1008, 1034, 1040.
    Erdoes skriver: "Fulko av Anjou, plyndrer, morder, røver og forfalsker, en virkelig forferdelig karakter med djevelsk grusomhet, grunnla ikke bare ett, men to store klostre. Denne Fulko var fylt med grenseløs lidenskap og et ekstremt temperament. Hver gang han hadde den minste uenighet med en nabo, invaderte han landet, ødela, plyndret, voldtok og drepte, intet kunne stoppe ham, minst av alt Guds bud. "

    Fulko vek seg ikke fra grusomheter, det viste skjebnen til hans første hustru Elisabeth, som er overlevert via "Chronico Monasterii Sancti Albini Andegavensis". Hun var datter til greve Burchard I den Ærverdige av Vendôme, som ønsket å vinne Fulko som alliert mot den felles fienden Blois gjennom dette ekteskapet. Elisabeth fødte en datter, mens Fulko hadde ønsket seg en sønn. Han trodde ikke at Elisabeth kunne gi ham en sønn og arving og avviste henne. For å være fri til et nytt ekteskap anklaget Fulko sin hustru for ekteskapsbrudd med en gjet og anerkjente datteren som Elisabeths bastard. Men i stedet for å vente på en kirkelig dispensasjon for en skilsmisse, tokFulko saken i egne hender og fikk Elisabeth brent i sin brudekjole foran folket i Angers. Noen dager senere ble byen ødelagt av et brann. Både folket og greven så på det som en straff fra Gud, og deretter reiste Fulko første gang til Jerusalem.
    "De kom fra djevelen - til djevelen vil de reise tilbake ..." var dommen fra den normannisk-walisiske kronikøren Giraldus Cambrensis over Plantagenet-dynastiet som nedstammet fra Fulk den Svarte. Gerald overleverte legenden om at Plantagenet stammet fra en kvinne, Fulkos, som gjorde sin mann mistenksom om at hun alltid unngikk å delta i den hellige messen. Da Fulko ville tvinge henne til å gå i kirken, grep hun sine to sønner og fløy med dem ut fra et vindu i kirken. Richard Løvehjerte brukte denne legenden omkring 1175: "Hvem er overrasket om vi ikke har menneskets naturlige følelser ... vi kommer fra djevelen og vi må igjen tilbake til djevelen". Senere versjoner av denne historien ble brukt i sagaen om féen Melusine.
    I tillegg til å gi ham tittelen Konsul, sammenlignet forfatteren av "Gesta Ambaziensium Dominorum" (Deeds of the Lords of Amboise) Fulko med den romerske diktatoren Gaius Iulius Caesar ved å referere til Fulko som "den andre keiseren" i en tolkning av "Sallusts Coniuratione Catilinae". Hans mangeårige rival Odo II av Blois stilles i kontrast til ham som Cato den Yngre.

    Før 990 giftet Fulko seg med Elisabeth av Vendôme († desember 999), en datter til greve Burchard I av Vendôme og Elisabeth av Melun. Ekteskakpet ga datteren Agnes († 26. februar 1033/35). Etter at Renaud († 1017), hennes onkel på morssiden døde uten arvinger, ble Agnes den lovlige arvingen til Vendôme-grevskapet. Gjennom ekteskap med Bodo av Nevers († 1023) kom huset Monceaux i besittelse av grevskapet .

    I det andre ekteskapet omkring år 1000, giftet Fulko seg med Hildegard. Hennes eksakte familieopprinnelse er uklart, men den er ofte knyttet til de Lothringiske Sundgau- grevene.» 2

 

  1. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 13.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26