Euphrosyne Doukaina Kamatera
1155?-1211
Keiserinne.

>
ff
Gregorios Kamateros. Død mellom 1126 og 1326. protasekretis.
fm
Irene Doukaina.
   
f
Andronikos Doukas Kamateros. Født omkring 1110. Død anslått 1180. Aristokrat/Teolog.
 

Euphrosyne Doukaina Kamatera. Født omkring 1155. Død 1211. Keiserinne.
Gift Alexios III Angelos. Bysantinsk keiser.
Født omkring 1153.
Død 1211.
Anna Komnene Angelina. Keiserinne.
Født 1176.
Død 1212.

Biografi - Biography

Keiserinne.
Født omkring 1155.
Død 1211.

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Euphrosyne Doukaina Kamaterina eller bedre Kamatera,(* ca. 1155 - † 1211) var en bysantinsk keiserinne ved ekteskap med den bysantinske keiseren Alexios III Angelos.

    Euphrosyne var datter til Andronikos Kamateros (* ca. 1110 - † ca. 1180), en høytstående tjenestemann som hadde titlene megas droungarios og pansebastos og hustru, en ukjent Kantakouzene. Hun var i slekt med keiseren Konstantin X og Irene Doukaina, keiserinne TIL Alexios I Komnenos. Begge hennes brødre hadde gjort opprør mot Andronikos I Komnenos; den ene ble fengslet og den andre ble blindet.

    Euphrosyne giftet seg med Alexios Angelos, den eldre broren til den fremtidige keiseren Isaac II Angelos i c. 1169. Selv om Isak II tildelte sin bror mange titler og utmerkelser, grep Alexios tronen 08.04.1195, avsatte Isak og erklærte seg selv som keiser. I dette ble han assistert av Euphrosyne, som hadde organisert et parti av aristokratiske støttespillere. Euphrosyne tok kontroll over palasset og kvelte opposisjonen og sikret sin manns tiltredelse til tronen ved omfattende bestikkelser.

    Euphrosyne var en dominerende kvinne med talent for politikk, og hun styrte i virkeligheten imperiet i navnet til Alexios III, som først og fremst var opptatt av glede og inaktivitet. Hun utstedte kommandoer selv og endret til og med Alexios 'dekret når det passet henne, og sikret tilbakekallingen av den dyktige ministeren Konstantin Mesopotamittene. Euphrosyne og Alexios ble kritisert for kjærligheten til finesser og berikelsen av sine slektninger på statens bekostning. Hennes egen bror, Basil Kamateros, og svigersønnen Andronikos Kontostephanos beskyldte Euphrosyne for utroskap med en av hennes ministre, en adelsmann ved navn Vatatzes. Alexios III trodde påstandene og fikk Vatatzes henrettet. Euphrosyne ble fratatt sine keiserlige skrud og forvist til et kloster i Nematarea i oktober 1196. Imidlertid overtalte slektningene Alexios til å installere henne igjen, og hun ble tilbakekalt seks måneder senere våren 1197.

    I 1203, stilt overfor det fjerde korstoget og nevøen, Alexios IV Angelos tilbakekomst, flyktet Alexios III fra Konstantinopel med en fantastisk skatt og noen kvinnelige slektninger, inkludert datteren Eirene. Euphrosyne ble etterlatt og umiddelbart fengslet av det nye regimet. Alexios IV ble snart kvalt av Alexios Doukas Mourtzouphlos, kjæresten til Euphrosynes datter Eudokia, som deretter utropte seg selv til keiser som Alexios V. I april 1204 flyktet Euphrosyne fra byen sammen med datteren og Alexios V, til Mosynopolis, hvor Euphrosynes ektemann Alexios III hadde tatt tilflukt. Alexios III fikk Alexios V blindet og overlatt til korsfarerne, som fikk ham henrettet.

    Euphrosyne og Alexios III flyktet over Hellas til Thessalonika og Korint, men ble til slutt fanget av Boniface av Montferrat og fengslet. I 1209 eller 1210 betalte kusinen Michael I fra Epirus løsepenger, og Euphrosyne tilbrakte resten av livet i Arta. Hun døde i 1210 eller 1211.

    Med ektemannen Alexios III Angelos hadde Euphrosyne tre døtre:
Eirene Angelina, som giftet seg med
                           1 Andronikos Kontostephanos;
                           2.Alexios Palaiologos, med hvem hun var bestemor til
                                                                 keiser Michael VIII Palaiologos.
Anna Angelina, som giftet seg med
                         1 sebastokratør Isaac Komnenos, søskenbarn til keiser Manuel I Komnenos;
                         2 Keiser Theodore I Laskaris fra Nicea.
Eudokia Angelina, som giftet seg med
                              1 kong Stefan I Prvoven?ani av Serbia;
                              2 Keiser Alexios V Doukas; (3) Leo Sgouros, hersker over Korint.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26