Alfonso III den Store av León, Galicia og Asturia
0848?-0910
Konge.

>
ff
Ramiro I av Asturia. Født omkring 790. Død 01.02.850 ved Oviedo. Konge.
     
f
Ordoño I av Asturia. Født omkring 821 i Oviedo. Død 27.05.866 i Oviedo. Konge.
m
Nuña av Astoria. Dronningkonsort.

Alfonso III den Store av León, Galicia og Asturia. Født omkring 848. Død 20.12.910 i Zamora. Konge.
Gift 877 Jimena Garcés(?) av Asturia. Grevinne, dronnningkonsort.
Død 912.
Ordoño II av León. Konge.
Død ...01.924 i Zamora.

Biografi - Biography

Konge.
Født omkring 848.
Død 20.12.910 i Zamora.

    Alfonso «den Store» var konge av Asturia og Leon 866 - 909.

    Han kjempet i mer enn 30 felttog mot maurerne og utvidet sitt rike til alle kanter. De kostbare krigene tynget imidlertid folket, og hans egen sønn, Garcia, gjorde oppstand mot ham. Da sønnen ble overvunnet og fengslet, opphisset hans hustru sine sønner mot Alfonso, slik at han til slutt måtte avstå kronen til Garcia. Som sin sønns feltherre vant han enda en stor seier over maurerne før sin død.

    Av hans sønner fikk Garcia Leon, Ordogno Galicien og Fruela Asturien.

    Han ble bisatt i Astorga, men senere overført til Panteon. 1

    "
T.v. Miniatyr (ca. 1118) fra arkivene til Oviedo-katedralen som viser Alfonso III flankert av dronningen Jimena (til venstre) og hans biskop, Gomelo II (til høyre). Oppe t.h. Alfonso III's signatur. Nede t.h. Kirken San Salvador de Valdediós, grunnlagt av kong Alfonso III (Wikipedia).

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Alfonso III (ca. 848 - † 20.12.910 i Zamora), kalt den Store (spansk: "el Magno"), var konge av León, Galicia og Asturia fra 866 til sin død. Han var sønn og etterfølger til Ordoño I. Ifølge senere kilder var han den første som ble kalt Keiser av Spanien ("Imperator totius Hispaniae"). Han ble også kalt "Prins av hele Galicia" ("Princeps totius Galletiae").

    Alfonsos regjeringstid er kjent for hans komparative suksess med å konsolidere riket mens Umayyad-prinsene i Córdoba sto svakt. Han kjempet mot og fikk mange seire over muslimene i al-Andalus.
    I løpet av det første regjeringsåret måtte han kjempe med en usurpator, greve Fruela av Galicia. Han ble tvunget til å flykte til Castilla, men etter noen måneder ble Fruela myrdet og Alfonso kom tilbake til Oviedo.
    Han beseiret et baskisk opprør i 867 og langt senere også et galisisk. Han erobret Porto og Coimbra i henholdsvis 868 og 878. Omkring 869 dannet han en allianse med kongeriket Pamplona, og befestet denne forbindelsen ved å gifte seg med Jimena, som antas å ha vært datter til kong García Íñiguez, eller mindre sannsynlig at hun tilhøre Jiménez- dynastiet, og også ved å gifte sin søster, Leodegundia, med en prins av Pamplona.

    Reconquista (et spansk begrep for gjenbefolkning av erobrede områder på den iberiske halvøya som en del av middelalderens "Reconquista" (Gjenerobring [fra arabisk styre]).
    i 867 måtte Alfonso delta ved et opprør i Alava i den østlige delen av kongedømmet, ifølge Albeda Chronicle. Ifølge Sampiro Chronicle ble opprøret ledet av greve Eylo. Sampiro Chronicle beskriver disse hendelsene som følger:
    "En budbringer ankom fra Álava og kunngjorde at deres hjerter var oppblåst mot kongen: da han hørte dette, bestemte monarken seg for å marsjere dit. Drevet av ærefrykt for hans ankomst, anerkjente de raskt sine forpliktelser og de tiltalte senket hodet foran ham og lovet at de ville forbli tro mot hans rike og hans autoritet, og at de ville gjøre som de ble befalt. På denne måten underkastet han sin makt en Álava som strakte seg foran ham, og Eylo, som presenterte seg som hans greve, ble ført til Oviedo lastet med jern."
    Hans far, Ordoño, hadde begynt å befolke grenseområdene på nytt, og Alfonso fortsatte med dette. Hans første fremganger var i portugisiske områder, der kong Alfonsos tropper lyktes i å plassere den sørvestlige grensen ved Mondego-elven. Greve Vimara Perez erobret Porto i 868 og befolket distriktet på nytt. I 878 møtte hæren til kong Alfonso III, med greve Hermenegildo Gutiérrez som kommanderende, de muslimske styrkene ledet av emiren av Córdoba, Mohammad I, som hadde startet et angrep mot Porto. Etter å ha beseiret emirstyrkene og fordrevet de muslimske innbyggerne i Coimbra og Porto, okkuperte og gjenbefolket de kristne troppene til Gutiérrez andre byer, som Braga, Viseo og Lamego, med menn hentet fra Galicia. Coimbra, Lamego og Viseo ble gjenerobret av Almanzor i 987, og det var ikke før i 1064 at de endelig ble gjenerobret av kong Ferdinand I av León.
    Alfonso III måtte møte offensiven til Umayyad-prinsen al-Mundir, sønn til Mohamed I. Kamper forekom nesten kontinuerlig mellom 875 og 883. De første Umayyad-raidene var rettet mot León og El Bierzo, men mislyktes. Den kristne motoffensiven endte med å erobre Deza og Atienza.
    I 878 dirigerte Al-Mundir sine arméer tilbake mot Leon og Astorga, mens Salid ben Ganim nådde Órbigo. Alfonso som håpet å forhindre en forening av hærene, valgte å møte den senere, som han beseiret i slaget ved Polvoraria, ved sammenløpet av elven Órbigo og Esla. Da trakk Al-Mundir seg tilbake, men Alfonso III avskar ham i dalen Valdemora, der han beseiret ham. Mohamed ble tvunget til å betale løsepenger og undertegne en treårig våpenhvile. Det var første gang Córdoba ba om fred.
    Begge kongene betraktet våpenhvilen som en pause mens de forberedte seg på neste angrep: Mohamed utrustet en flåte for å angripe Galicia, men den ble ødelagt av en storm. Alfonso og Abd al-Rahman ibn Marwan, den Galisiske (Herre av Mérida og opprører mot emiren av Córdoba), kom ned gjennom Tagus-dalen og beseiret Córdoba-hæren på Oxifer-fjellet ved Guadiana-elven.
    Som hevn angrep Mohamed kongeriket Zaragoza i 882, dit Alfonso hadde sendt sin sønn Ordoño for å bli utdannet ved "Banu Qasi". Sønner til Musa, avanserte langs den gamle romerske veien til León. Det ble utvekslet fanger og Córdoba-troppene trakk seg tilbake. De gjentok krigstoget i 883 med samme resultat. I 884 undertegnet Mohamed I og Alfonso III en fredsavtale, da begge begynte å få alvorlige interne problemer. Alfonso ble møtt av et opprør ledet av brødrene Fruela, Odoario og Bermudo, som hadde blitt sterke i Astorga, støttet av flere grever, men de ble raskt beseiret og henrettet.
    I 901 forkynte den umaysiske rebellen Ibn al-Qitt Mahdi hellig krig og angrep Zamora - "gjenoppbygd og gjenbefolket av Mozarabs fra Toledo [...] den viktigste utposten til det asturiske riket" - som Alfonso klarte å motstå. Den messianske lederen, overgitt av sine egne, ble beseiret og drept i kamp på det som er kjent som Zamora-dagen. I disse årene sluttet emiratet i Córdoba, som hadde blitt svekket av sivil uorden, å uroe kongeriket Asturias. Alonso brøt med sine tidligere allierte i Mérida og Ebro-dalen. Alliert med greven av Pallars, iverksatte han et kupp hvor "Banu Qai" ble beseiret og hvor en Navarrese, Sancho Garcés I, ble installerte på Pamplonas trone.

    Han beordret opprettelse av tre kronikker som presenterte teorien om at kongedømmet Asturias var den rettmessige etterfølgeren til det gamle vestgotiske riket. Han var også beskytter av kunsten, som hans farfar før ham. Han bygde kirken Santo Adriano de Tuñón. I følge et brev med omstridt ekthet datert til 906, "Epistola Adefonsi Hispaniae regis", anordnet Alfonso kjøp av en "keiserlig krone" til katedralen i Tours.

    I 909 flyttet Alfonso regjeringssetet til Oviedo. I følge Sampiro Chronicle konspirerte hans sønner - García, Ordoño, Gonzalo, Fruela og Ramiro - mot ham, under påvirkning av Garcias svigerfar. Alfonso hadde fengslet García, men de sammensvorne klarte å frigjøre ham, og han flyktet til Boiges. Imidlertid overbeviste Alfonso senere García om å delta i et felttog mot maurerne.

    Alfonso døde i Zamora av naturlige årsaker i 910, etter å ha regjert i 44 år.

    Ibn Hayyan forteller også om et opprør, og sier at Alfonso selv ble fengslet.

    Etter hans død ble riket delt mellom hans sønner. Hans eldste sønn, García, ble konge av León; den andre sønnen, Ordoño, regjerte i Galicia; og Fruela mottok Asturias med Oviedo som hovedstad. Disse områdene ble gjenforent da García døde barnløs og León gikk til Ordoño. Etter Ordoños død ble områdene gjenforent under Fruela. Fruelas død året etter innledet imidlertid en rekke innbyrdes ødeleggende kamper som førte til en instabil arvestrid i mer enn et århundre.»

    "
Sarkofagen til Astorga, som inneholdt restene av Alfonso III den store. Nasjonalt arkeologisk museum. Madrid (Wikipedia(.

    Fra spansk Wikipedia (oversatt)
  «Alfonso giftet seg med Jimena de Asturias, hvis foreldre ikke er bekreftet, selv om noen historikere mener at hun var datter til kong García Íñiguez av Pamplona og søster til kong Fortún Garcés. Bryllupet må ha funnet sted mellom 28. mai og 20. desember 873. I 874 signerte begge donasjonen i form av et gyldent kors til kirken Santiago.

    Alfonso III døde i byen Zamora 20.12.910 ved midnatt. Hans lik ble ført til byen Astorga og gravlagt i katedralen i byen, hvor også hans hustru, dronning Jimena de Asturia, som døde to år senere ble gravlagt. Restene hennes ble avsatt i sarkofagen i Astorga, funnet i San Justo de la Vega i León, og har siden 1869 har vært utstilt i det nasjonale arkeologiske museet i Madrid.» 2

 

  1. Enciclopedia universal illustrada Evropo-Americana. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 951. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 65.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26