Roger I den Store av Montgomery
-1045
Greve.

>
       
   

Roger I den Store av Montgomery. Død 07.02.1045. Greve.
Gift .
Roger II av Montgomery. Greve, jarl.
Født omkring 1005.
Død 27.07.1094.

Biografi - Biography

Greve.
Død 07.02.1045.

    Roger «den Store» var greve av Montgomery.

    Han gjorde opprør mot den unge hertug av Normandie og var derfor i 1035 og i 1040 i landflyktighet i Paris.

    Han opprettet i Troarn i Normandie et kollegium av munker. Munkene ble sendt bort av hans sønn, Roger II, i 1050 på grunn av utskeielser, og erstattet med Benediktiner- munker.

    Rogers hustru som var mor til Roger II, levde enda i 1068.

    Hans far skal ha vært Hugo av Montgomery og hans mor en Jocelinna, niese til hertuginne Gunnor, gift med Richard I av Normandie. Hun kalles forøvrig Josseline av Pont-Audemar og skal ha blitt gift med Hugo i 994. Hugo var visegreve av Hìesmes.
    -->> Dette er trolig feil! Se nedenfor.

    Montgomeryslekten var en normannisk adelsslekt som var nær beslektet med Vilhelm Erobreren. Etter erobringen av England slo de seg ned der og ble en av de mektigste adelsslektene i landet. 1

    "
Kart og plassering av Hiémois i middelalderens Normandie.(Osbern - J. Decaens og G. Louise). (Wikipedia).

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Roger den Store av Montgomery († 07.02.1055), seigneur av Montgomery og visegreve av Hiémois.

    Ingen nær samtidig kilde angir Rogers opphav. Den yngre Roger av Montgomery, sønn til denne Roger, ble i stedet av kronikøren Robert av Torigni sagt å være sønn til en Hugo av Montgomery og Josseline, en niese til Gunnora, hertuginne av Normandie. En mulig tolkning av denne klare feiltolkningen er at en generasjon har blitt hoppet over, og at det var den eldre Roger som var sønn til Hugo og Josseline, selv om andre konkluderer med at Josselines ektemann var den eldre Roger. Feilen var å tildele navnet Hugo til hennes mann. Selv om Robert de Torigni hevder at Josseline var datter til Wevia, søster til Gunnora, sier et brev fra Henrik I's regjering at hun var datter til en annen søster, Senfria.

    Roger holdt områdene Saint-Germain-de-Montgommery og Sainte-Foy-de-Montgommery, som begge viser spor etter tidlige slott. Han skaffet seg embetet som visegreve av Hiémois, sannsynligvis samtidig som Robert I ble hertug i 1027. Omkring 1031-1032 var han som visegreve vitne ved et "charter" (privilegiebrev, frihetsbrev) til klosteret St. Wandrille fra Robert I, hertugen av Normandie. I likhet med hertug Robert begynte Roger å anskaffe kirkeeiendommer, blant disse halve byen Bernay ca. 1025-27, Han overtok en skog ved 'Crispus Fagidus' som tilhørte Jumièges-krostret på 1030-tallet. Han fortrengte det samme klosteret fra et marked og overførte det til sitt eget domene. Han ga senere markedet tilbake til klosteret og betalte erstatning for deres tap.

    I 1035, ved Robert I's død, styrte hans grandonkel, Robert, erkebiskop av Rouen Normandie som regent. Roger ser ut til å ha tapt gunst hos den unge hertugen så vel som hos hans visegreve-embete da han signerte et tidlig "charter" fra hertug Villiam ganske enkelt som Roger av Montgomery. Ved erkebiskopens død i 1037 brøt det ut anarki i Normandie og blant opprørerne var Roger av Montgomery, tidligere en av hertug Roberts nærmeste følgesvenner, som etter å ha blitt beseiret i sitt eget territorium flyktet til Henrik I av Frankrikes hoff. Roger hadde blitt tvunget i eksil av Osbern av Crépon som deretter ble drept av Villiam av Montgomery, Rogers sønn.

    Roger døde 07.02.1055 i eksil i Paris.

    I 1068 hadde hans hustru fortsatt eiiendommer i Bures og Saint-Pair.»

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «I følge Wilhelm von Jumièges hadde han disse fem sønnene:
Hugo av Montgomery ( † før 1050).
Robert av Montgomery († før 1050).
Roger av Montgomery (ofte forvekslet med Roger II av Montgomery, Hugos eldste sønn).
Vilhelm (Guillaume) av Montgomery, myrdet av Osbern, selv drept av Vogt Barnon de Glos.
Gilbert av Montgomery.» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 1108. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 72.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26