Rollo av Normandie
0860?-0928?
Normannernes leder.

>
       
   

Rollo av Normandie. Født omkring 860. Død omkring 928. Normannernes leder.
Gift 886 Poppa av Bayeux. Grevinne.
Født omkring 880.
Vilhelm I Langsverd av Normandie. Normannernes leder.
Født mellom 900 og 912.
Død 17.12.942.
Gerlaug av Normandie. Hertuginne.
Født før 912.
Død etter 14.10.968.

Biografi - Biography

Normannernes leder.
Født omkring 860.
Død omkring 928.

    Rollo av Normandies bakgrunn er omdiskutert, de to hovedsynspunktene er om han var norsk eller dansk.

    Da det altså råder ulike oppfatninger om vikinghøvdingen Rollos opphav har jeg valgt å gjøre et brudd i min slektframstilling mellom
- Gange-Rolv Ragnvaldsson av Normandie – muliglens identisk med Rollo – og
- Rollo (Rollon) av Normandie.

    "

    "
T. v. Statue av Rollo i Rouen. En kopi av statuen finns i Ålesund og i Fargo, Nord-Dakota, USA. T. h. Statue av Gange-Rolv, som en del av statuerekken De seks hertuger av Normandie i Falaise. (Wikipedia).

    Fra norsk Wikipedia:
  «Rollo (* ca. 860 - † ca. 928) var en vikinghøvding som styrte et område i det som senere ble kjent som Normandie fra ca. 911 til sin død. Rollo ble stamfar til den normanniske herskerslekten, hertugene av Normandie, og kan ha vært identisk med Gange-Rolv.
    Navnet Rollo er et frankisk-latinsk navn som trolig stammer fra det norrøne navnet Hrolfr (Rolv) (jamfør latiniseringen av Hrolfr Kraki til Roluo i "Gesta Danorum") I noen nyere kilder blir han også omtalt som Robert av Normandie.

    Kildesituasjonen.
    Rollo er omtalt i flere middelalderkilder. Den normanniske historieskriveren Dudo av Saint-Quentin verk regnes som hovedkilden. Det er også opplysninger i de islandske sagaene.
    Dudo fra Saint-Quentin var en normannisk skribent og prest ved Saint-Quentin-klosteret. Han omtaler Rollo i verket "Historia Normannorum", eller "Libri III de moribus et actis primorum Normanniae ducum", det vil si "Historien om Normannernes liv og død". Den ble skrevet en gang mellom 1015 og 1030. Fortellingen ble laget på oppdrag fra hertugen av Normandie. Hovedformålet var trolig å rettferdiggjøre hertugenes territorielle krav over Normandie, og å vise at krevene var gamle – gjerne mye eldre enn de faktisk var. Dudo synes ikke å ha konsultert eksisterende dokumenter, men brukt muntlige kilder. Hans fortelling er blitt betraktet som ikke tillitvekkende av kritikere som Ernst Dümmler og Georg Waitz. Yngvar Ustvedt vurderte Dudso historiefortelling som: "...mye rent eventyrstoff, mange sagn, veldige overdrivelser og mange rene feil. Dudo var mer dikter og poet enn av historiker. Historien om Normannernes liv og død er delvis skrevet på prosa, delvis i verseform, og inneholder også etter mange forskeres mening, kjerner av historisk sannhet."

    Vikinghøvdingen.
    Han var leder for store styrker av daner som erobret et område ved munningen av elva Seinen i Frankrike. Tidspunktet har vært omdiskutert. Dudo av Saint-Quentin mente det var i 876. De fleste historikere i dag, mener at det var i 905 eller 906.

    Hersker over Rouen-området.
    Rollo ble gjennom Saint-Clair-sur-Epte-avtalen forlent av kong Karl den Enfoldige med landet omkring Rouen, mellom Epte og sjøen. Det var en tynn stripe land øst i det som nå er Normandie. Dudo mente dette var i 911. Dudo skrev at Rollo fikk forlene området for å forsvare kysten mot angrep fra andre vikinggrupper. Avtalen sier ikke noe om hvor stort området var. Det har vært mye diskutert om dette var en forsettlig handling fra kongen, eller om situasjonen ble framtvunget som en midlertidig løsning.
    Flodoard av Reims skrev at Rollo overtok Maine og Bessin i 924. Dette var også en stripe land langs kysten, like vest for den han overtok i 911.
    Hertug er en tittel som aldri ble brukt om Rollo. Greve av Rouen passer bedre for å beskrive Rollos myndighetsområde, men tittelen greve ble heller ikke brukt om Rollo. Derimot brukes "princeps Nortmannorum" – normannernes leder, i samtidige kilder både om Rollo og sønnen Vilhelm Langsverd, som omkring 927 overtok lenet.
    Rollo er sikkert avgått med døden en gang før 933, men mer trolig ca. 928.

    Opphav.
    Rollos bakgrunn er omdiskutert, de to hovedsynspunktene er om han var norsk eller dansk:
    1. Dudo skrev at Rollo var en fordrevet dansk kongesønn, sønn av en "kong Erik".. Skriftlige kilder i kristne Europa skilte ikke mellom de nordiske rikene og ante ikke mye forskjell på skandinaviske "vantro" røverstater, slik at denne påstanden om opprinnelsessted bør kanskje betviles. Han plasserer også forfedrene på øya "Scanza" (muligens Skandinavia) og videre til bakover i tid til Dacia.
    2. Tidligere norske historikere – fremst blant dem Gustav Storm, Alexander Bugge og Ebbe Hertzberg – trakk Dudos kildeverdi i tvil, og pekte på hvor fullstendig upålitelig hans fremstilling ellers er i det han skriver om Rollo og Danmark, med historiske og geografiske opplysninger som overhodet ikke stemmer. De la også vekt på at Rollo skulle ha hatt en datter, Gerloc (Geirlaug), hvis navn snarest tydet på en norsk forbindelse, og at det også på fransk grunn, i yngre skrifter enn Dudos, finnes en tradisjon om at Rollo var norsk. Den norsk-islandske historietradisjonen hevder at Rollo var identisk med den norske vikinghøvdingen Gange-Rolv som ble landsforvist av Harald Hårfagre. Den eldste kilden for dette er "Historia Norwegiæ" som er fra slutten av 1100-tallet. Den walisiske krøniken "Vita Griffini Filii Conani" fra 1137 hevder at Rollo var bror av Harald Hårfagre. En nyere historiker som stiller seg bak de nordiske tradisjonene er Jón Viđar Sigurđsson.

    DNA-analyse.
    I februar i 2016 åpnet forskerne Sturla Ellingvåg, Per Holck og Andaine Seguin-Orlando to sarkofager i byen Fécamp i Normandie. I sarkofagene skulle Rollos barnebarn og oldebarn, hertugene Rikard I av Normandie (den fryktløse) og Richard II (den gode) ligge begravet. DNA'et skulle kunne gi svar på om Rollo selv kom fra Norge eller Danmark. Analysene av Y-kromosomene (DNA-analyse) viste at personene i sarkofagene trolig hverken var norske eller danske. Den ene levde tidlig på 700-tallet (merovingertiden), altså 200 år før Rollo. Han var trolig en franker, antagelig av høy rang. Det andre skjelettet var om lag fra år 250 før vår tidsregning. Det betyr at han levde to hundre år før romerne kom til området.

    Familie.
    Ifølge Dudo ble Rollo gift med en datter til kong Karl den Enfoldige, som het Gisla. Det er trolig oppdiktet sammen med fortellingen om at han samtidig med å få lenet også lot seg døpe.
    Rollo var trolig gift med en kvinne som omtales som Popa. Han hadde barna:
datteren som het Gerloc eller Adela, og som var gift med Vilhelm III av Aquitaine.
Vilhelm Langsverd som overtok Rollos embete som Vilhelm I av Normandie.
    Rollo er mest kjent for å starte det normanniske dynastiet, tip-tip-tip-oldefar til Vilhelm Erobreren som ledet Normandie i slaget ved Hastings, der Vilhelm erobret England og startet en imperialistisk politikk overfor Wales, Irland og Skottland.
    Hans etterkommere fikk det utvidet området til det som ble hertugdømmet Normandie.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26