Henrik av Babenberg
-0886
Markgreve.

>
       
   

Henrik av Babenberg. Død 28.12.886 ved Paris. Markgreve.
Gift .
Hedvig av Babenberg. Hertuginne.
Født omkring 850.
Død 24.12.903.

Biografi - Biography

Markgreve.
Død 28.12.886 ved Paris.

Levde 860.
    Henrik anses å være den første markgreve av den bayerske Ostmark.

    Hans far var sannsynligvis greve Poppo av Grabfelde, Tullifelde og Saalgau (819 - 839), en rik og under Ludvig «den Fromme» en høyt ansett mann. En av hans brødre het Poppo.

    Henrik var en tapper mann. Han falt foran Paris 28.12.886.

    Det er ikke avklart hvem Henrik av Babenberg var gift med. Mogens Bugge i «Våre forfedre» og Bent og Vidar Billing Hansen «Rosensverdslektens forfedre» finne det trolig at han var gift med Baba av Spoleto, datter til Berengar av Spoleto og Helletrude, datter til keiser Lothar I av Franken og Ermengard av Tours.
    Wikipedia viser til et par teorier, men gir uttrykk for at man ikke vet sikkert hvem han var gift med.
    Jeg har derfor ikke anført med hvem han var gift! 1

    "
Franken og Neustria på Henrik av Babenbergs tid. (Wikipedia).

    Fra norsk Wikipedia:
  «Henrik av Babenberg († 28.08.886) var en viktig militær leder under kong Karl den Tykke i Øst-Franken.
    Han var sønn eller sønnesønn til greve Poppo av Grapfeld som var en av de tidligste medlemmer av adelsslekten Babenberger. Henrik ble vekselvis titulert som greve eller markgreve av Sachsen eller som hertug av Franken.
    Henrik er beskrevet av Abbo Cernuus i hans "Bella Parisiacæ urbis" som en sakser, men det er mer sannsynlig at han var en thuringer.

    Henrik var slottsherre til slottet Babenberg ved elven Main, der byen Bamberg senere ble bygget. Han var kong Karls fortrolige og høyre hånd i Øst-Franken. Sammen med Arnulf av Kärnten ledet han blant annet Karls beleiring av vikingleiren i Assalt, Friesland, i 882. Denne vikingleiren var restene av "den store hedenske hær" som hadde blitt fordrevet fra England av kong Alfred etter slaget ved Ashdown i 871 og slaget ved Edington i 878. Henrik var også den som arresterte Hugo, hertugen av Alsace og Gottfried, hertugen av Frisia og fikk dem stilt for retten.

    I 884, da Karl den Tykke overtok kongekronen i Vest-Franken, sendte han Henrik til markgrevskapet Neustria for å forsvare det mot vikingene. Etter at markgreve Ragenold av Neustria døde i 885 overtok Henrik denne tittelen.

    I 886 ble Henrik sendt til Paris for å hjelpe til mot beleiringen av byen. Paris hadde to ganger tidligere blitt beleiret av vikinger, og begge gangene hadde de fremtvunget et forlik som innebar enorme mengder sølv som løsepenger for å oppgi beleiringen. Denne gang angrep vikingene med "en flåte så veldig at skipene dekket elven på hele to mils avstand fra byen". Pariserne forsvarte seg godt, men Karl den Tykke viste feighet i situasjonen og betalte igjen vikingene løsepenger og ga dem også tillatelse til å passere Paris og slå leir i Burgund. Dette var muligens betinget av motsetningsforhold mellom Karl og lederskapet i Burgund.

    Henrik trakk seg tilbake fra Paris, men ble drept i en mindre trefning med andre nordboere samme år.
    Fulda-annalene synes rette skylden for Henriks død ved å skrive at han ble "forlatt av sine menn". Regino av Prüm nedtegnet at Henrik ble gravlagt i klosteret Saint-Médard de Soissons.

    Det er spekulert i om Henrik var gift med Ingeltrude, datter til Eberhard av Friuli og hans hustru Gisela som var datter av frankerkongen Ludvig den Fromme.
    En annen teori er at han var gift med en datter til markgreve Berengar I av Neustria (markgreve fra 861 til 865). Dette gir i så fall en rimelig forklaring på Henriks inntreden som markgreve i 885. Om dette giftermålet er riktig bekrefter det hypotesen om av den etterfølgende markgreve (fra 886 til 896) Berengar II av Neustria var Henriks sønn.

    Opplysningene om Henriks barn er høyst usikre, bortsett fra datteren Hedvig som regnes som historisk sikker.
Hedvig av Babenberg (* ca. 850/855) gift med hertug Otto I av Sachsen.
Adalbert (†, henrettet 09.06.906).
Henrik, († 902 eller 903).
Adalhard (†, henrettet i 903).

    Mulig stesønn: Berenger II, markgreve av Neustria,» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 57. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 24.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26