Sarolt av Ungarn
0950?-1008?
Prinsesse, storhertuginne.

>
       
   

Sarolt av Ungarn. Født omkring 950. Død omkring 1008. Prinsesse, storhertuginne.
Gift Géza av Ungarn. Storprins.
Født omkring 940.
Død 997.
Grimelda av Ungarn. Prinsesse/Dogaressa.
Født omkring 982 i Esztergom, Ungarn.
Død etter 1026.

Biografi - Biography

Prinsesse, storhertuginne.
Født omkring 950.
Død omkring 1008.

    I følge Bent og Vidar Billing Hansens "Rosensverdslektens forfedre" hadde Mieszko I av Polen også en datter, Adelaide, som var gift med Géza (* ca. 940 - † 997), storprins av Ungarn, og mor til Grimelda av Ungarn (* ca. 982), gift med Doge Ottone (Pietro) Orseolo di Venezia.

    Dette er nok basert på den ungarsk-polske kronikken "Chronicon Hungarico-Polonicum" hvor "Szabolcs de Vajay" skrev at mor til Gézas døtre var Gézas påståtte andre hustru, Adelaide av Polen, men dette har ikke blitt allment akseptert. Adelaide er bare nevnt i den ungarsk-polske kronikken, som beskriver henne som søster til Mieszko I av Polen, men spesialister har ofte stilt spørsmål ved hennes eksistens. Kronikken tilskriver Gézas konvertering som et resultat av Adelaides innflytelse (Engelsk Wikipedia).

    Jeg har derfor valgt i stedet å føre Sarolt som mor til Gézas barn. 1

    Fra engelsk og tysk Wikipedia (oversatt);
  «Sarolt (* ca. 950 - † ca. 1008) var en ungarsk prinsesse og fra 971 til 997, som hustru til storhertug Géza av Ungarn, storhertuginne av Ungarn.
    Hennes navn, Sarolt (Sar-oldu) er av tyrkisk opprinnelse og betyr hermelin (hvit røyskatt). Den slaviske befolkningen omtalte henne også som "Beleknegini"(~ "hvit dronning").
    Hun var datter til Zombor (eller Gyula II) av Transylvania (døpt som Stefanus), nummer to i rang blant lederne av den ungarske stammeføderasjonen etter storprinsen av Ungarn.
    Sarolt ble født omkring 950 basert på fødselsårene til hennes barn.

    Forfedre og tidlig liv.
    Sarolt var datter til en "gyula" som angivelig konverterte til bysantinsk kristendom i Konstantinopel etter år 950, og som deretter etablerte den første kristne misjonen i Ungarn. Det er sannsynlig at hans familie og husholdning, inkludert datteren Sarolt, også ble døpt i den bysantinske ritualen.
    Det er usikkert om hennes far het Gyula eller Zombor, men han var "gyula" av Transylvania og som sådan nest høyest i rang i den ungarske stammeføderasjonen etter storprinsen av ungarerne. Han var barnebarn til Tétény (også kjent som Töhötöm eller Tühütüm), en av Ungarns syv høvdinger som ledet ungarernes syv stammer da de ankom Karpaterbassenget.
    I følge "Gesta Hungarorum" hadde Sarolt en søster som het Karold og en bror. Broren kan identifiseres som Gyula III.

    Hun ble gift med Géza (* ca. 940 - † 997), storprins av Ungarn omkring 970, som sannsynligvis også var starten på hans styre som storprins av Ungarn.
    Géza var oldebarn til Árpád som ledet de ungarske stammene under den ungarske erobringen av Karpaterbassenget.
    Sarolt utøvde en mektig innflytelse på sin mann noe som gjorde at hun også kunne påvirke hans styre. Hun ble overvåket med mistenksomhet av katolske misjonærer. Kronikkene anklaget henne for å ha drukket umettelig og til og med å ha begått drap.

    Sarolt og Geza hadde barna:
Judith († etter 988), gift med den fremtidige kong Boleslaw I av Polen.
Margaret († etter 988), gift med den fremtidige tsaren Gavril Radomir av Bulgaria.
Stefanus I (* 967/975 - † 15.08.1038), konge av Ungarn, helgenforklart.
Grimelda († etter 1026), gift med til Otto Orseolo, doge av Venezia.
Sarolt (usikker?), gift med den fremtidige kong Samuel Aba av Ungarn.

    Sarolt og hennes mann ble døpt sent i livet. De oppdro sin sønn som en kristen og endret hans navn fra Vajk til Stefanus som et tegn på deres tro.

    Etter ektemannens død i 997 gjorde den nest eldste Koppány av Somogy (en fjern kusine til Géza) krav på magyarenes lederskap i henhold til tradisjonen med ansiennitetsprinsippet.
    I tillegg til makten ville han også gifte seg med enken med henvisning til ungarsk tradisjon. Han flyttet med en hær til Veszprém, hvor Sarolt bodde, men ble drept i kampene om arven.
    Kort tid senere ble Sarolts sønn, kong Stefanus (István) den Hellige, kronet som den første kongen av Ungarn.» 2

 

  1. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 23, 80.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26